Şansele de a avea o sarcină multiplă cresc odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, graviditatea după 30 de ani reprezintă unul dintre factorii care cresc probabilitatea unei sarcini multiple.
Statisticile arată că la noi în ţară, una la 1.000 de naşteri este multiplă, însă aceste date diferă de la un oras la altul.
Dacă ne gândim că, în cele mai multe cazuri, sarcinile multiple sunt consecinţa tratamentelor de reproducere asistată, putem să considerăm că în Bucureşti numărul femeilor cu sarcină multiplă este mai ridicat decât în alte oraşe, dar asta este doar o speculaţie…
Primul copil conceput prin fertilizare in vitro s-a născut în Anglia în anul 1978. De atunci, numărul cuplurilor care apelează la această tehnică este în continuă creştere.
Atât medicamentele folosite pentru tratamentul infertilităţii, cât şi aceste tehnici de reproducere asistată sunt opţiuni frecvent folosite de femeile cu vârsta peste 35 de ani.
De aceea, se spune că o femeie care înaintează în vârstă şi este nevoită să apeleze la aceste metode are o probabilitate mai mare să nască gemeni (vezi cine sunt mamele celebre de gemeni) sau chiar tripleţi.
Transferul embrionar este una dintre cele mai importante părţi din procesul de fertilizare in vitro, iar cu cât este mai mare numărul embrionilor transferaţi în uterul tău, cu atât creşte şi riscul de a avea o sarcină multiplă.
Motiv de îngrijorare?
O sarcină multiplă este o sarcină naturală, însă nu o putem considera normală. Organismul matern poate să sufere, din pricina schimbărilor mai mari din punct de vedere fiziologic, iar mama necesită o supraveghere atentă pe toată perioada sarcinii, avertizează conf. dr. Petre Brătilă, medic primar ginecolog.
Există numeroase femei care au dat naştere la gemeni sau tripleţi, deci se poate să duci la bun sfârşit o sarcină multiplă.
Trebuie doar să ai foarte mare grijă de sănătatea ta şi să cunoşti posibilele complicaţii care pot să apară:
Investigaţii necesare
În primul trimestru, investigaţiile sunt comune cu cele pe care trebuie să le facă orice femeie însărcinată, însă, în plus, este necesară o urmărire ecografică la intervale mult mai dese.
Acest lucru va permite monitorizarea permanentă a sarcinii, pentru ca atât medicul, cât şi mama să se asigure că feţii se dezvoltă normal.
Mai multe calorii
Trebuie să fii conştientă de faptul că alimentaţia ta are o importanţă majoră şi că necesarul caloric zilnic trebuie să fie peste 2.500 de calorii. Conf. dr. Petre Brătilă, medic primar ginecolog, recomandă ca o femeie cu sarcină multiplă să ia patru-cinci mese pe zi pentru a asigura o ritmicitate de eliberare a glucozei.
Dacă mănâncă doar de două ori pe zi, nivelul glucozei scade mult şi copiii suferă, deoarece creierul lor are nevoie de glucoză pentru a se hrăni.
Unele precauţii
Activitatea fizică nu este contraindicată, însă trebuie să discuţi cu medicul tău despre tipul de exerciţii pe care le poţi efectua în siguranţă. Pe măsură ce sarcina avansează, vei constata că sarcina în sine îţi va impune anumite restricţii în mişcare. Dar la saună, jacuzzi şi băi fierbinţi nici să nu te gândeşti!
Cum îi vei putea alăpta?
Probabil că multe dintre noi ne dorim să scăpăm dintr-o lovitură…, însă nu ştiu câte ne şi vedem în stare de a creşte gemeni sau tripleţi. Se spune că, odată pusă în faţa faptului împlinit, şansele de adaptare sunt foarte ridicate.
Aşadar, pentru viitoarele mame în această situaţie, ne-am gândit la câteva sfaturi utile, care să le ajute după naştere. Dacă vrei să-i alăptezi deodată (asta este posibil, fizic, doar în cazul gemenilor), ajută-te de două perne, pe care să-i aşezi la sân, ca să ai mâinile libere; la următoarea repriză de alăptat, schimbă-le poziţia, ca să nu sugă de la acelaşi sân.
De cele mai multe ori, specialiştii recomandă hrănirea simultană pentru că este mai comodă atât pentru tine, cât şi pentru micuţi. Şi nu uita de tine: somnul, un regim alimentar echilibrat şi relaxarea sunt foarte importante pentru psihicul tău!
Cum, în cele mai multe cazuri, medicul recomandă suplimentarea laptelui matern cu formulă, tu şi tati puteţi face un aranjament: tu le dai să sugă, iar el îi preia cu biberonul.
Mici ritualuri
La început, nu vei putea să le faci băiţă deodată, decât dacă ai un ajutor;
Factori favorizanţi
Printre factorii care favorizează o sarcină multiplă se numără:
După ce semne te poţi ghida: creştere în greutate încă de la începutul sarcinii, uterul este mai mare, greaţa mai intensă şi o poftă de mâncare exagerată.
Ce îţi aduce în plus…
Mai multe reacţii adverse: greaţă, vomă, arsuri, insomnie, oboseală, dureri abdominale şi dificultate în respiraţie.
Vizite mai dese la medic: o dată la două săptămâni în al doilea trimestru de sarcină şi o dată pe săptămână în cel de-al treilea trimestru.
Doctorul îţi poate recomanda examinarea cu ultrasunete şi alte teste la o periodicitate mai mare. Mai mulţi nutrienţi: acid folic, calciu, fier, proteine şi vitamine prenatale, la indicaţia medicului. O creştere mai mare în greutate: în cazul unei sarcini gemelare poţi să iei până la 25-27 de kilograme în plus.
Foto: shutterstock.com