Alte studii arata ca bebelusii tinuti de catre mame sau bone in brate in timpul zilei plang mai putin noaptea. Dar, pe de alta parte, riscul este sa planga ulterior tocmai fiindca nu mai sunt tinuti in brate. O metoda mai putin stiintifica, dar eficienta, s-a dovedit crearea unui mediu care sa-l reproduca, pe cat posibil, pe cel cu care bebelusul s-a obisnuit din viata intrauterina.
Incercati un zgomot de fundal (de intensitate scazuta) sau incercati sa reproduceti miscarile pe care el le simtea in viata intrauterina. Ganditi-va cum a perceput el miscarile pe care le faceati in timp ce va plimbati prin parc, cu burtica cu tot, sau pe care le simtea in timpul orelor de yoga, daca ati facut asa ceva, si incercati sa le redati cu „ustensilele actuale – caruciorul este cel mai la indemana.
La fel, calatoriile cu masina s-au devedit un „medicament eficient – cei mai multi dintre bebelusii altfel de neconsolat in timpul unei crize de plans adorm la un sfert de ora dupa ce au fost pusi intr-un scaunel confortabil de masina si plimbati pe patru roti. Daca gasiti si alte metode care functioneaza, spuneti-ni-le si noua!
Ce agraveaza crizele de plans
Multe mame confunda plansul din cauza colicilor cu o cerere ferma pentru o noua portie de mancare si, fara sa vrea, accentueaza disconfortul abdominal. Specialistii le sfatuiesc pe tinerele mamici sa nu dea bebelusilor mancaruri indulcite sau sucuri nediluate, care nu pot fi prelucrate de sistemul digestiv imatur si care produc multe gaze.
Se stie ca ceea ce mananca mama trece in laptele care serveste ca hrana bebelusului si ca sunt alimente nerecomandate in timpul alaptarii, tocmai pentru ca sunt „suspecte ca ar declansa colici.
Mazarea, varza, broccoli si cam toate condimentele sunt pe lista de alimente interzise in perioada alaptarii. Nu in ultimul rand, sentimentele intense pot accentua crizele de plans ale bebelusilor. Mania, anxietatea, teama sau exaltarea nu fac bine in combinatie cu durerile abdominale.
Exista cercetari care demonstreaza ca bebelusii sunt o „sugativa de sentimente si percep extrem de bine tensiunile din jur, pe care le exteriorizeaza prin plans, singurul lor mecanism de comunicare la varste fragede.
Succese viitoare
Pare greu de crezut, dar, conform unor teorii recente, colicii ofera si avantaje… Specialistii in studii comportamentale cred ca bebelusii care plang intens si sunt insistenti au, cel mai probabil, un tip de temperament care, ulterior, ii va motiva sa realizeze lucruri deosebite.
Plangaciosii de azi vor fi motivati, vor avea parte de succese cand vor mai creste putin si apoi, ca adulti in toata regula. Desigur, aceasta ar putea fi o teorie scornita, de care sa se agate toti cei care trec prin groaznica experienta a colicilor, pentru ca suferinta bebelusului si a lor sa nu fie in zadar…
In primele luni veti face frecvent vizite pediatrului, asa ca profitati de una dintre ele si povestiti-i medicului despre episoadele de plans.
Daca in afara de lacrimi apar si episoade de vomitat, acestea ar putea fi semnul unui reflux gastroesofagian si, ca atare, medicul v-ar putea recomanda medicamente antiaciditate si antispasmodice. V
oma de culoare verzuie indica un posibil blocaj intestinal, care necesita supraveghere medicala permanenta. Bebelusii care au intoleranta la lactoza vor prezenta, pe langa episoade de plans, semne clinice: mucus in scaune, voma dupa masa sau febra.
Text: Consultant dr. Amelia Dan, Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2