În România au loc din ce în ce mai multe nașteri premature care, potrivit medicilor, ar avea legătură cu pandemia de COVID-19.
De la începutul pandemiei, din luna martie și până în prezent, în România, 1 din 16 copii s-a născut prematur.
„Avem în fiecare zi un raport de aproape 1 la 1 de copii normo-ponderali și copii de terapie și prematuri. Numărul de transferuri din alte maternități anul acesta a fost mai mare decât cel de anul trecut. Am doar 4 saloane de terapie intensivă, dar din partea de terapie intensivă a trebuit să alocăm spațiu pentru izolarea pacienților suspecți sau COVID pozitiv. Deci cumva a trebuit să reducem capacitatea de îngrijire”, a explicat Dr. Adriana Dan, Spitalul Universitar de Urgență București, potrivit digi24.ro.
Medicii spun că malformațiile cardiace sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale micuților.
„Se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformații cardiace anual. Evident, capaciatea sistemului de a-i diagnostica la timp și a-i trata este limitată. În primul rând nu există o rețea de cardiologie pediatrică și aici când spun o rețea, mă refer la fiecare spital județean pentru că există neonatologii în fiecare județ unde se nasc copii cu suspiciuni de malformații”, a spus Horațiu Suciu, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
Tot pe fondul pandemiei, ministerul Sănătății a blocat fondurile destinate programelor de sănătate dedicate prematurilor, iar acest lucru va duce, inevitabil, la creșterea mortalității infantile.
„Noi ca program de terapie intensivă de nou-născuți primim mult mai puțin față de secția de terapie intensivă de adulți. Pacienții noștri sunt mai mici, e adevărat, dar consumabilele unui ventilator, unui incubator, unui monitor toate sunt de fapt același lucru”, a mai spus dr. Adriana Dan.
sursa foto – 123rf.com