Accesele de furie ale copilului – cum le calmezi

Accesele de furie sunt des întâlnite la copiii care au trecut de prima aniversare, cu un apogeu în preajma vârstei de 2 ani și apoi pe la 4 ani. Uite cum să reacționezi la accesele de furie ale copilului tău.

Acccesele de furie au loc pe fondul aceluiași tipar de comportament – copilului i se cere să facă ceva sau i se interzice ceva. Atunci când cel mic realizează că nu i se va face pe plac se declanșează accesele de furie – plânge, țipă, devine violent (către alții sau cu el însuși). De cele mai multe ori accesele de furie au loc în public, pentru că, așa cum se întâmplă în cazul oricărui spectacol, criziele de nervi au nevoie de spectatori.

Psihologii spun că cea mai bună cale de a dezamorsa accesele de furie ale copilului este ignorarea lor – chiar dacă la început pare să nu funcționeze, ba, dimpotrivă, cel mic pare încă și mai furios.

Ce să nu faci și ce nu:

Fii calmă!Indiferent dacă e un episod ocazional sau accesele de furie sunt repetate, trebuie să te comporți normal. Să-ți menții calmul, să nu țipi la copil și să nu îl bruschezi.

Nu încerca abordarea 'mă faci de râs' – copilul nu înțelege acest concept și nu este interesat de efectele pe care accesele de furie le au asupra vieții tale sociale și nu înțelege nici cum se reflectă asupra lui – 'uite, mami, se uită copiii la tine! – nu prea îl preocupă pe el ce spun vecinii sau oamenii care trec prin parc și-l văd isterizându-se.

Distrage-i atenția – cel mai bine funcționează această metodă dacă reusești să îi distragi atenția ca și cum nu acesta ar fi scopul tău – distragerea directă a atenției nu îl păcălește de prea multe ori, dar dacă, în schimb, îl ignori pe el și ești tu brusc interesată de altceva, încet-încet va veni către tine, întâi furios că te preocupă altceva, apoi intrigat, și în cele din urmă implicat.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton