Incepand cu anii 2000, a devenit tot mai popular un stil de parenting numit ulterior parinte elicopter si care pare a avea mai multe dezavantaje, decat avantaje, pe termen lung, pentru copil.
Acest stil nociv de parenting a devenit popular la scurt timp dupa ce generatia copiilor crescuti cu cheia de gat a devenit adulta si continua sa castige popularitate si in prezent.
Un parinte elicopter este denumit astfel pentru modul in care „survoleaza” peste copilul sau copiii sai, in permanenta disponibil, pana tarziu in adolescenta sau chiar in viata de adult a copiilor, indiferent de dorinta acestora.
Un parinte elicopter simte o reala durere emotionala daca nu e in prezenta copilului sau.
Nu se poate concentra prea bine la alte activitati, inclusiv la munca, atunci cand copilul este la gradinita, scoala sau in grija altcuiva.
Sa vrei tot ce e mai bun pentru copilul tau este firesc, insa a vrea sa ii servesti totul pe un platou poate fi in dezavantajul lui pe termen lung.
Decat sa isi lase copiii sa experimenteze si sa invete din propriile greseli, un parinte elicopter li se baga in viata si intervin indiferent de situatie.
De exemplu, un parinte elicopter va interveni in relatia copilului cu profesorii, in relatia cu seful sau cu o alta persoana cu autoritate, pentru a vorbi in numele copilului sau.
Daca nu le permiti copiilor sa socializeze si sa se joace in diferite moduri, daca nu le permiti sa isi rezolve conflictele cu alti copiii sau daca ii ajuti sa evite complet conflictele, cel mai probabil esti un parinte elicopter.
Sa il ajuti ocazional cu temele este firesc, ca parinte. Insa daca devine un obicei sau chiar, si mai rau, ii faci tu temele, e un semn clar ca esti un parinte elicopter si in mod cert nu ii faci un serviciu copilului tau.
Un semn mai putin comun ca ai putea fi un parinte elicopter, dar la fel de relevant, este frica irationala ca cel mic ar putea contacta microbi din orice mediu.
Daca nu ii permiti sa se joace in anumite locuri, unde toti ceilalti copii se joaca de fel, precum intr-o groapa cu nisip, de frica microbilor, e probabil sa fii acest gen de parinte.
Tot timpul trebuie sa stii ce fac, indiferent daca au 3 ani sau sunt adolescenti. Asa ca ii suni, le scrii pe Messenger, le scrii prietenilor lor daca nu dai de ei; toate acestea sunt semne ca ai putea fi un parinte elicopter.
Parintii elicopter le supraincarca odraslelor lor programele pentru a se asigura ca nu au un moment de respiro si ca „se bucura de copilarie”.
Multi parinti elicopter cred ca ai lor copii nici nu ar trebui sa stie cum e sa esuezi, motiv pentru care fac tot posibilul sa ii laude indiferent de rezultate.
Acest lucru duce adesea la performante scazute si narcisism, mai tarziu.
Sursa articol: bigthink.com