1. Mica chirurgie. Trusa de mica chirurgie trebuie sa contina o sticluta cu alcool, plasture, comprese sterile si fasa elastica. Fii gata sa intervii la tratarea ranilor usoare; pentru cele mai serioase, fuga la spital!
2. Ca de ochii din cap! Sa aveti grija de ochii vostri, extrem de vulnerabili. Daca alegeti ca destinatie litoralul, aveti mare grija la vantul care va poate aduce nisip in ochi si la apa de piscina si de mare. Dupa fiecare baie spalti-va bine pe fata si pe ochi, pentru a preveni conjunctivitele. Tot din acest motiv, trusa medicala trebuie sa contina si niste picaturi pentru ochi.
3. Pentru piele. Asteapta-te si la intepaturi de insecte si inarmeaza-te cu produse specifice. Citeste cu atentie eticheta produselor inainte de a le aplica si pe pielea copiilor. Pentru urticarii si alergii cauzate de mancare sau de soare exista, de asemenea, produse speciale: medicul ti le va recomanda.
4. Protectie solara. Creme si lotiuni de protectie solara veti folosi indiferent care este destinatia voastra: muntele sau marea. Alegeti produse rezistente la apa, cu factor de protectie ridicat. Pentru copii, folositi creme si lotiuni specifice, cu protectie imediata, si nu ii lasati in lumina directa a soarelui.
5. Pentru boli digestive. In caz de varsaturi, sugarilor li se vor administra picaturi, copiii mai mari pot inghiti pastile cu substanta activa cu actiune anti-spastica. Nu uitati medicamentele pentru dureri de burta, pentru enterocolite si diaree. Constipatia se poate trata cel mai bine prin ingerarea de lichide si consumul de fructe si legume.
6. In caz de febra. Pentru copii, sa aveti in trusa de drum suspensii, siropuri, supozitoare de diferite feluri, fiole de algocalmin (se administreaza un numar de picaturi in functie de greutatea corporala – intrebati-va medicul care este doza recomandata), care pot fi folosite cu incredere si de catre adulti.
7. Antibiotice, cu masura! Aici se impun precizari. In primul rand, inainte de a pleca la drum, consultati-va medicul si intrebati-l ce antibiotic cu spectru larg va prescrie, pentru orice eventualitate. Ar fi de preferat sa luati in bagaj unul care sa poata trata si afectiuni respiratorii, dar si manifestari digestive. Antibioticele nu se vor folosi dupa bunul-plac si nici preventiv.
8. Bolnavii cronic nu vor pleca la drum fara sa isi ia medicamentele folosite in mod frecvent, plus altele, in caz de episoade acute. Cei care sufera de astm bronsic, dermatita atopica, enterocolite trenante sau epilepsie nu au voie sa isi uite spayurile inhalatorii, aparatele de nebulizare, unguentele si celelalte medicamente specifice pentru tratarea bolilor de care sufera.
9. Nas, gat, urechi. Picaturile pentru nas nu trebuie sa va lipseasca din bagaje. Inarmati-va si cu siropuri pentru tuse – in ambele variante: seaca si productiva – pentru ca, netratata, tusea poate da complicatii. Daca aveti dureri de gat, tratati-va cu cateva lingurite de miere. Picaturile pentru urechi se pot dovedi, de asemenea, utile. Vara este sezonul otitelor…
Text: consultant Dr. Amelia Dan, Foto: Dreamstime.