8 lucruri pe care orice copil trebuie sa le auda | VIDEO

8 lucruri pe care orice copil trebuie sa le auda de la parintii lui, 8 lucruri extrem de importante pe care, din graba vietii cotidiene, uitam sa le spunem copiilor nostri.

Trebuie sa recunoastem ca ne putem lasa foarte usor prinsi in viata de zi cu zi si ca deseori zilele sunt haotice si dezorganizate, se deruleaza cu o viteza uimitoare si uitam sa facem un pas in spate si sa apreciem ceea ce avem.

 

Din pacate, cel mai des, copiii sunt cei care sufera din cauza programului nostru.

 

Gandeste-te putin cum te simti cand cineva iti face un compliement? E un sentiment placut nu-i asa? Gandeste-te apoi cum te simtit cand primesti un compliment de la cineva la care tii cu adevarat? Este un sentiment foarte frumos.

 

Imagineaza-ti acum puterea pe care o au complimentele tale, asupra copilului tau. Un copil care este pretuit si acceptat de catre parintii sai, poate sa schimbe lumea. Un copil care simte ca parintii lui il considera bun, poate infrunta mai bine toate provocarile pe care i le aduce viata.

 Iata de ce este atat de important sa ne facem timp sa le spunem cat de mult ne pasa si cat de mult ii apreciem.

Cele 8 lucruri pe care orice copil trebuie sa le auda de la parintii lui

1. Te iubesc

Este poate un lucru evident, insa vital. Copiii au nevoie sa stie ca sunt iubiti si acceptati neconditionat. Poate ca nu iti sta in fire sa faci asta, insa incearca sa o faci macar o data pe luna, iar daca poti saptamanal sau chiar in fiecare zi, cu atat mai bine.

 

Multi adolescenti au declarat ca simt ca parintii lor ii iubesc mai mult atunci cand au rezultate bune la scoala sau la alte activitati. In anumite cazuri, acesti copii cresc crezand ca nu vor fi niciodata suficient de buni, ceea ce ii va face sa isi piarda motivarea sau sa aiba probleme de comportament.

 

Cea mai simpla solutie este sa ii spui copilului „Te iubesc”, cat se poate de des.

2. Sunt mandra/mandru de tine

Ca parinti, este importamt sa incurajam efortul mai mult decat rezultatul final pentru ca rezultatul final este de cele mai multe ori inflentat de grupul concurent. Astfel ca cel mai bine este sa fie rasplatit, incurajat si apreciat efortul mai mult decat rezultatul astfel transmitandu-le copiilor ca suntem mandri de ei.

3. Se intampla si greseli

Imagineaza-ti urmatorul scenariu (cu siguranta nu iti va fi greu deloc): sunteti la micul-dejun si copilul tau rastoarna castronul care este plin cu cereale si lapte. Reactia ta ar trebui sa fie: „Ah, s-a varsat castronul! Adu-mi te rog niste carpe si ajuta-ma sa fac curat!”

 

Invata-ti copilul ca este in regula sa faci greseli si ca nu te vei infuria mai ales pentru lucruri care pot fi reparate si nu sunt un capat de tara. Ii transmiti astfel ca este in regula sa acceptam imperfectiile celor din jur.

4. Imi pare rau, am gresit

De cate ori pe zi dai gres? Doar gandeste-te la asta si apoi incearca sa vezi ce faci atunci cand gresesti fata de copilul tau.

 

Cel mai bine este sa ne cerem scuze atunci cand gresim, fie fata de ei, fie facem ceva gresit. Trebuie sa stie ca si parintii pot da gres, ca sunt si ei oameni si de asemenea, cerandu-ne scuze ii invatam ce este iertarea si ca este ceva normal sa isi recunoasca greselile si sa isi ceara iertare.

5. Ai grija

In inocenta lor si in graba pe care o manifesta atunci cand se joaca dar si din curiozitatea caracteristica lor, copiii se pot pune singuri in mari pericole. Rolul nostru ca parinti nu este sa le insuflam frica insa este important sa ii invatam ca a avea grija inseamna a fi in siguranta si aceasta regula se aplica la orice, de la traversatul strazii si pana la joaca in parc, alaturi de prietenii lui.

6. Este responsabilitatea ta

Nu iti ajuta copilul si nu ii rezolva tu problemele pe care le poate rezolva singur. In schimb, comporta-te ca un antrenor. Pregateste-l inainte de joc, incurajeaza-l de pe banca si apoi discutati impreuna ce a mers bine si ce nu.

 

Nevoia de a rezolva lucruri in locul copiilor nostri este acolo pentru ca ne past,a insa atunci cand intervenim, le transmite copiilor ca nu se pot descurca singuri. Treaba noastra ca parinti este sa fim acolo sa ii sustinem moral si sa ii ghidam, dar sa ii lasam sa isi asume responsabilitatea.

7. Inca o sansa

Este foarte importanta sa acordam „inca o sansa” copilului. Chiar daca acesta a gresit si i-am confiscat o jucarie, maine i-o putem da inapoi pentru a-i oferi sansa de a demnonstra ca poate sa se indrepte. Astfel, le aratam ca se pot descurca mai bine si creem incredere.

8. Cred in tine

Pentru foarte multi oameni, copilaria si adolescenta sunt perioade de indoiala, in special in propria persoana si apar intrebari clasice precum: „Sunt suficient de capabil/a?”, „Ce vor crede cei din jur daca dau gres?”, „Am ceea ce trebuie ca sa reusesc?”, „De ce nu pot fi la fel de destept/desteapta ca prietenul meu sau la fel de popular/a ca prietena mea?”, samd.

 

Acestea sunt intrebarile pe care copiii si le pun. In marea de indoiala in care plutesc, copiii au nevoie de noi sa le fim cei mai mari sustinatori, nu cei mai mari critici, pentru ca astfel, ii ajutam sa aiba visuri mari si sa nu se lase invinsi de teama de esec.

 

Le putem face cel mai frumos cadou, spunandu-le „eu cred in tine”.

 

Viata de parinte este o aventura presatata cu bucurii si frustrare in egala masura, insa nu trebuie sa fie complicata si aici intervin aceste 8 lucruri enumerate mai sus.

 

Poti incepe cu pasi mici. Alege o singura fraza pe care sa o folosesti cel putin o data in urmatoarea luna, apoi mai adauga o fraza si inca una, si inca una.

 

CONȚINUT VIDEO BABY UNICA

Surse: blogs.babycenter.com; huffingtonpost.com; imom.com; joshshipp.com; mom.me; intoxicatedonlife.com;
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton