În primii doi ani de viață, ochii copilului ajung la 80% din dimensiunea finală. Încă din această perioadă se pot depista deja primele probleme de vedere. Chiar dacă un copil nu știe să spună ce îl deranjează, există câteva semne care îți indică faptul că are nevoie de ochelari sau are are probleme de vedere.
Dacă cel mic își înclină capul atunci când se uită la anumite obiecte sau la televizor, la desene, acesta poate fi un semn de strabism. Copilul vede dublu, imaginile nu se suprapun perfect, iar înclinarea capului diminuează acest simptom.
Dacă vezi că cel mic strânge din ochi atunci când se uită la ceva situat la distanță, este posibil să sufere de miopie. Când strânge din ochi, acest lucru îl ajută să clarifice temporar imaginea.
Foarte mulți copii tind să stea aproape de televizor, fiind captivați de acțiunea desfășurată de ecran – când stau mai aproape se simt parte din poveste. Dar dacă cel mic tinde să se lipeasă de ecran (aproape la propriu) este un semn că are probleme de vedere.
În cazul copiilor de vârstă școlară, problemele de vedere sunt mai ușor de detectat. Dacă cel mic sare peste rânduri, de exemplu, atunci când citește, acesta poate fi semn de astigmatism.
Nu, nu e fascinat de pirați – dacă își acoperă un ochi când se uită la televizor, de exemplu, simte nevoia să corecteze instinctiv amblopia, de care tu încă nu știi că suferă.