7 pacate in sarcina

Unele mame au trecut cu usurinta peste cele noua luni de sarcina, altele insa continua sa-si aminteas­ca de aceasta perioada ca fiind una extrem de dificila.

Sunt atat de multe sfaturile legate de ceea ce are sau nu are voie sa faca/sa ma­nance o viitoare mamica in timpul sarcinii incat, la un mo­ment dat, ea risca sa piarda totul de sub control.

Drept urmare, am intoc­mit un ghid de „asa da/asa nu si am analizat cele mai frec­vente „ispite la care sunt supuse vii­toa­rele mame. Au voie sa fu­meze? In ce conditii pot servi un pahar cu vin? Cat, cum si ce sa manance?

Daca te numeri printre cele care urmeaza sa dea nast­ere unui be­belus cat de curand, ia-ti un cre­ion, o foaie de hartie si creeaza-ti propria lista cu obiceiuri pe care le-ai avut sau continui sa le ai in aces­te luni. Daca sunt bune sau nu, ramane sa descoperi in materialul urmator.

Fumatul
Daca pana acum nu ai gasit niciun motiv suficient de puternic care sa te determine sa te lasi de fumat, graviditatea constituie ca­drul potrivit pentru o asemenea decizie.

Din momentul in care tu si partenerul tau ati decis sa aveti, in viitorul apropiat, un copil sau, dimpotriva, tocmai ai aflat ca esti insarcinata, va trebui sa te gan­desti si la cel caruia ii vei da viata, nu doar la tine.

Asupra acestui subiect, specialistii au cazut de acord: viitoarele mamici nu au voie sa fumeze nici in timpul sarcinii, nici in perioada lactatiei, pentru ca monoxidul de carbon si nicotina din sange vor ajunge, prin placenta, la copil si ii vor face rau.

In plus, bebelusul poate avea o greutate mai mica, chiar daca s-a nascut la termen, fapt care determina o sensibilitate crescuta in fata infectiilor si a diverselor afec­tiuni.

Fumatul creste riscul nasteri­lor premature, al avorturilor, fiind un factor determinant pentru o serie de boli grave ale copilului.  Inainte de concepere, ambii parte­neri trebuie sa renunte la fumat.

Renunti la cafeaua de dimi­neata?
Consumul de cafea nu este interzis in aceasta perioada, insa este bine sa nu faci abuz. Recomandarea medicilor este de 300 de mg pe zi, echivalentul a doua cani obisnuite. Cu toate acestea, daca ai probleme cu inima sau cu stomacul, incearca sa faci o pauza.

De asemenea, nu este bine sa folosesti cafeaua pe post de inlocuitor al hranei (se stie ca efectul cafeinei este acela de a reduce pofta de mancare).

Cofeina poate determina o crestere a acidului gastric, dar si palpitatii. In ceea ce-l priveste pe cel mic, este posibil ca prea multa cofeina sa determine contractarea uterului, crescand astfel riscul unei nasteri premature sau al unui avort spontan. Fereste-te si de ceaiurile negre si de combinatiile de plante.

Alcoolul
Alcoolul poate ajunge, prin placenta, direct la fetus, cau­zandu-i probleme foarte grave. Sunt ne­nu­marate efectele pe care bau­turile alcoolice consumate in timpul sarcinii le au asupra nou-nascutilor.

Printre consecintele consumului ridicat de alcool se numara si sindromul alcoolic fetal (SAF) – una dintre cele mai cu­noscute cauze ale retardului min­tal. Un astfel de copil risca sa aiba, la nastere, o greutate sub cea normala, se va dezvolta lent, va plan­ge mult si va face crize de nervi re­petate. In unele cazuri apar si anomalii craniocerebrale.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire
Buton