Înălțimea, greutatea și ritmul de creștere a bebelușului tău îți pot transmite multe despre starea lui de sănătate. Fiecare copil are propriul ritm de creștere, însă există câteva marje în care ar trebui să se încadreze. Tocmai de aceea, noi ți-am pregătit un articol foarte util din care vei ala tot ce trebuie să știi despre greutatea și înălțimea copilului tău.
Greutatea este unul dintre cei mai importanți indicatori pentru sănătatea bebelușului tău, cât și pentru dezvoltarea lui viitoare. Folosind un astfel de cântar vei fi mereu la curent cu greutatea lui și vei putea să fii previi orice problemă de dezvoltare. Nu trebuie să uiți nici de centimetru, bineînțeles.
Iată ce trebuie să știi despre greutatea și înălțimea bebelușului tău:
- Copiii au la naștere între 46 și 54 de centimetri în lungime și între 2,6 și 4,3 kilograme. După ce ajungi cu el acasă, s-ar putea să observi că a numărul kilogramelor a scăzut. Nu trebuie să te impacientezi, și numărul centimetrilor și cel al kilogramelor vor începe să crească în curând.
- Între 4 și 6 luni, copilul tău va ajuge să cântărească dublu față de naștere, iar când va ajunge la un an, greutatea lui va fi de trei ori mai mare decât cea avută la naștere
- În prima lună de viață, bebe va crește cu circa 4 centimetri, iar apoi cu câte 3 centimetri pe lună. După patru luni, ritmul de creștere va ajunge la 2,5 centimetri pe lună.
- Potrivit standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la o lună, o fetiță cântărește în medie 4,2 kg și măsoară 53,7 cm în înălțime, în vreme ce un băiețel are 4,5 kg și 54,7 cm. La 6 luni, fetițele ajung la 7,3 kg și 65,7 cm, iar băieții la 7,9 kg si 67,6 cm. La un an, fetele cântăresc 8,9 kg și au o înălțime de 74 de cm, în timp ce băieții au 9,6 kg și 75,7 cm. Dacă diferența între standardul mediu și greutatea copilului tău este cu 15% mai mică sau cu 20% mai mare, ar trebui să iei în considerare consultarea unui medic. Nu face nicio schimbare în alimentație fără să ceri părerea pediatrului.
- Este recomandat să-l cântărești pe bebe în fiecare săptămână în primele luni de viață. După două – trei luni, îl poți cântări o dată pe lună, iar după doi ani este de preferat să verifici greutatea și înălțimea de trei ori pe an.
- Înălțimea și greutatea copilului ține și de factorii genetici, dar cea mai mare influență o are alimentația sa. Laptele matern conține toți nutrienții de care are nevoie un bebeluș, însă dacă ai probleme de lactație poți apela și la formule de lapte. Când vine vremea diversificării, axează-te mai mult la piureuri din legume. Fructele conțin mult zahăr, așa că ar trebui să le păstrezi doar pentru desert. Nu uita că nu este recomandat ca bebelușii să consume dulciuri procesate și nici sucuri cu îndulcitori artificiali. Consultă medicul pentru a-ți face o recomandare în acest sens.
- Este foarte important să nu exagerezi cu hrănitul copilului. În ultimii ani, obezitatea infantilă a ajuns la cote îngrijorătoare. În SUA, de exemplu, se situează la 30%, iar problemele de greutate care apar în copilărie sunt mult mai greu de tratat decât în cazul în care acestea se manifestă la vârste adulte. Concepțiile vechi de tipul „gras și frumos sunt foarte nocive pentru un copil, iar obiceiurile alimentare sănătoase se învață în copilărie.
În afară de aceste informații de care trebuie să ții cont, este bine să știi și că gusturile copiilor se formează încă din burtică. Un studiu citat de The Guardian a evidențiat faptul că alimentele pe care le consumă mămica în cele nouă luni de sarcină reprezintă baza pentru viitoarele preferințe ale copiilor. Cu alte cuvinte, dacă vrei ca micuțul tău să mănânce cu poftă legume proaspete și alimente bogate în nutrienți, ar trebui să le consumi și tu în sarcină.
Sursa foto: Shutterstock