Felul cum decurge mariajul părinților influențează într-un mod evident dezvoltarea copiilor. Niște părinți care se iubesc, care sunt fericiți cu familia pe care o au, de cele mai multe ori cresc copii care nu vor avea probleme cu relațiile atunci când vor fi ei înșiși adulți.
De asemenea, problemele pe care părinții le au în propria căsnicie se reflectă și în atitudinea și dezvoltarea emoțională a copiilor.
Terapeuții au atras atenția asupra a 6 greșeli pe care părinții le fac, greșeli care au un impact negativ asupra copiilor.
Dacă tu îi spui copilului că nu are voie să iasă la joacă până nu își face curat în cameră, iar tatăl îi spune că poate ieși liniștit la joacă chiar acum, este un lucru foarte greșit. Chiar dacă voi doi sunteți de acord în privința anumitor lucruri, atunci când vine vorba de deciziile ce implică copiii ar trebui musai să vă puneți de comun acord și să susțineți aceleași reguli.
Pe lângă faptul că în capul copilului pe creează confuzie, pe termen lung vă îndemnați copilul să se transforme într-un manipulator care va ști exact cum să abuzeze de diferențele de opinie și neînțelegerile dintre părinți.
Citește și: 11 sfaturi pentru o căsnicie fericită
La început este iubirea voastră, apoi vine copilul, apoi părinții pun copilul înaintea lor, înaintea căsniciei, înaintea la orice altceva. Desigur, copiii sunt cel nmai important lucru din viața voastră, dar nu este deloc bine să vă neglijați căsnicia încontinuu în alergătura voastră printre schimbatul scutecelor și proiectele pentru școală sau grădiniță.
Copiii simt atunci când relația părinților se răcește, iar faptul că mariajul părinților nu este unul sănătos și fericit îi afectează și pe ei în mod direct la nivel emoțional. Acordați-vă din când în când timp pentru voi, o relație bună între părinți va avea ca rezultat un copil crescut cu dragoste.
Nu ar trebui să existe o competiție între voi. Nu contează care dintre voi este un părinte mai bun, probabil sunteți amândoi la fel de buni, dar în moduri diferite, ceea ce este un lucru benefic. Încercând să fiți mai bun decât partenerul de viață nu faceți altceva decât să vă pierdeți inutil energia într-o competiție care aduce mai multe lucruri rele și mai deloc lucruri bune. Rivalitatea dintre voi doi nu vă ajută nici pe voi și cu siguranță nici pe copiii voștri. Familia unita și fericită se menține cu eforturi comune, trebuie să fiți o echipă.
Citește și: Căsnicie: 5 lucruri mici care fac o diferență mare
Sunt multe lucruri pe care nu este indicat să le faceți în fața copiilor, dar dovezile de afecțiune nu se numără printre ele. Momentele în care tatăl și mama sunt afectuoși unul cu celălalt le oferă copiilor sentimentul de siguranță. Mai mult, așa se simt și ei iubiți.
Fiind afectuoși unul cu celălalt îi formați copilului o imagine a ceea ce înseamnă un cuplu fericit, el va ști cum trebuie să arate o relație sănătoasă și fericită a unor adulți.
Pare sau nu greu de crezut, în relațiile sănătoase și fericite oamenii se mai și ceartă. Dacă știți să argumentați ceea ce susțineți și dacă cearta voastră este una productivă, ea poate fi un mod de a vă educa copiii.
Desigur, nu vorbim de certuri cu jigniri, cu abuz verbal sau, mai rău, cu abuzuri fizice. Așa ceva nu ar trebui să se întâmple niciodată și mai ales nu în fața copiilor.
Totuși, certurile în fața copiilor pot fi de bun augur atunci când ele sunt productive. Copiii voștri vor înțelege din asta că în ciuda faptului că nu sunteți de acord în privința unui lucru și, deși aveți opinii diferite care au iscat un conflict, puteți să rezolvați acest conflict într-un mod pașnic pentru că sunteți o familie unită.
Dacă simți că ai nevoie să-ți ponegrești soțul în fel și chip, mergi la un terapeut și fă asta în fața lui, poate așa vă rezolvați și problemele. În niciun caz nu face asta în fața copiilor. Nu încerca să-ți întorci copiii împotriva partenerului de viață, ei nu sunt arbitru între voi și nici nu ar trebui să fie puși niciodată la mijloc în neînțelegerile și problemele voastre. Pentru ei voi sunteți părinții lor și ei vă iubesc așa cum sunteți, cu bune și cu rele.
Atunci când aud pe unul dintre părinți vorbind urât despre celălalt ei resimt un sentiment de nesiguranță, în unele cazuri chiar de anxietate. Copiii au nevoie să vadă că părinții lor se iubesc pentru a simți că fac parte dintr-o familie sigură.
Sursa: huffingtonpost.com
Foto: Northfoto