Mintea unui copil este mereu fermecatoare. Ca mama, micutul reuseste sa te surprinda in cele mai neasteptate momente. Modul in care invata si comunica, capacitatea de a rezolva mici provocari, imaginatia si creativitatea, toate acestea reprezinta puncte importante din dezvoltarea sa, iar tu ca parinte trebuie sa te asiguri ca niciunul dintre aceste aspecte nu este niciodata neglijat.
6 conditii care nu trebuie sa lipseasca din viata copilului tau pentru o dezvoltare puternica a mintii:
Interactiunea cu obiectele este cel mai simplu mod prin care copilul tau poate invata sa fie creativ, sa isi inteleaga mai bine mediul inconjurator si sa raspunda actiunilor celorlalti din jurul sau. Alege metode creative care tie iti permit sa interactionezi cu el atunci cand se joaca, iar lui ii ofera sansa sa-si stimuleze mult mai mult imaginatia. Ofera-i, de cate ori ai ocazia, posibilitatea de a aduce o nota personala in activitatile distractive din casa. Acest lucru te va ajuta pe tine sa intelegi mai usor modul in care mintea sa gandeste si face anumite conexiuni.
Publicatia Caring For Kids din Canada sfatuieste parintii sa caute cat mai des sa le ofere micutilor experiente pozitive. Cei mici pot resimti stresul la fel de intens precum adultii, motiv pentru care trebuie sa eviti sa-l expui tensiunilor din casa, chiar si celor mai mici si inofensive conflicte care apar, inevitabil, in orice familie. Stresul, in cazul copiilor mai mici, poate provoca blocaje emotionale si poate stopa abilitatea acestora de a acumula cat mai multa informatie posibila.
Nu doar joaca te va ajuta sa stablesti o relatie speciala intre tine si micutul tau, ci si activitati precum cititul, ascultatul muzicii impreuna sau chiar implicarea lui in activitatile tale. Daca faci curatenie in casa, roaga-l sa te ajute strangandu-si jucariile si da-i sentimentul ca reuseste sa contribuie la ceva.
Copilul trebuie sa inteleaga legatura directa intre cauza si efect. Atunci cand vrei sa faci un lucru, cum ar fi sa pui hainele la spalat, mai intai spune-i ce ai de gand sa faci, apoi arata-i cum se face. In acest fel, va reusi sa asocieze faptele cu rezultatele lor.
Tehnologia aparuta in ultimii ani ingrijoreaza tot mai multi parinti, din cauza faptului ca micutii lor prefera sa petreaca prea mult timp pe tablete si telefoane inteligente, in locul jocurilor clasice, care implica activitate fizica, iar potrivit unui studiu citat de CNN, copiii petrec in medie cate 2 ore pe zi privind un ecran de smartphone, PC sau tableta. Pentru a putea rezolva acest lucru, atentia acordata copilului tau tebuie sa fie mai mare, chiar si atunci cand simti nevoia de putina intimitate. Daca vii obosita de la munca si tot ce vrei este sa stai pentru o ora departe de sarcinile zilnice, ignorandu-l pe cel mic l-ai putea forta pe acesta sa caute alte metode de divertisment.
Discuta des cu el despre ceea ce simte. Daca tu il vezi iritat sau chiar furios, el s-ar putea sa nu fie capabil sa asocieze starea de spirit cu un sentiment clar, iar aici este de datoria ta sa elimini orice forma de confuzie pe care o poate avea. Abilitatea de a-si recunoaste corect si la timp sentimentele este extrem de benefica pentru un copil aflat in perioada de crestere, noteaza specialistii de la Universitatea din Michigan.
Astfel de reguli simple pentru dezvoltarea unui copil nu sunt niciodata perfecte si nu pot respecta in detaliu orice caz in parte, insa vorbesc despre lucruri care stau la baza abilitatii de a invata mereu ceva nou, de a acumula rapid informatii noi si de a relationa sanatos cu mediul inconjurator.
Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Olena Yakobchuk