5 sfaturi utile pentru a crea o rutină de somn sănătoasă micuțului tău

Un studiu citat de Harvard Health Publishing vorbește despre importanța somnului în dezvoltarea copiilor și cât de mult le afectează sănătatea lipsa unei rutine sănătoase în copilărie. Astfel, copiii privați de odihnă sau care nu au un somn de calitate sunt predispuși la obezitate, probleme de concentrare și de învățare, iar acest lucru îi afectează pe termen lung și la vârsta adultă.

Aceste cinci sfaturi simple sunt menite să te ajute să simplifici rutina de somn a micuțului tău:

  1. Creează un mediu sigur pentru un somn sănătos

Pentru a fi sigur, este important ca patul bebelușului să aibă următoarele caracteristici:

  • Să fie construit dintr-un material natural;
  • Să aibă o saltea fermă și plată;
  • Să  nu există goluri între rama patului și saltea;
  • Să nu existe în interior sau legate de pat obiecte/jucării care să acopere fața bebelușului sau cu care să se înece.

Alegerea unui pat pentru bebeluși este o investiție importantă, care te ajută să economisești timp și bani în viitor, dacă iei o decizie bazată pe calitatea și funcționalitatea produsului. Calitatea materialelor și un design modular te vor ajuta să folosești patul de la nașterea copilului  până la împlinirea vârstei de nouă ani.

2. Nu uita de confortul tău

Somnul este o raritate pentru părinți, în primele luni ale bebelușului, așa că un spațiu bine organizat îi va ajuta pe aceștia în nopțile mai grele când totul trebuie să fie pregătit pentru alăptare, schimbat și legănat. Camera bebelușului este indicat să fie confortabilă atât pentru copil, cât și pentru părinții care își petrec o mare parte din timp alături de micuț.

Pentru că petreci timp important în camera copilului, ai nevoie de la fel de mult confort. De exemplu, un fotoliu  amplasat lângă pătuț, pe care să te așezi cât alăptezi ajută atât mama cât și bebelușul să se bucure de momente liniștite împreună.  Confortul puiului tău este cel mai important, dar nu uita nici de al tău.

3. Organizează inteligent camera

Camera micuțului trebuie să fie împărțită astfel încât să ai tot ce îți trebuie fără să cauți în toată casa. De exemplu, lângă pătuț, așază masa de înfășat și dulăpiorul pentru scutece și haine.

Este posibil ca masa de înfășat să aibă deja compartimente în care să așezi scutece, șervețele și unguentul pentru pielea bebelușului, așa că folosește-te de ele pentru că pe timpul nopții îți dorești să fie liniște și să găsești totul repede, fără prea mult zgomot.

4. Ajută-l să adoarmă liniștit

Bebelușul tău are nevoie de tine, nu știe să se liniștească singur, vrea să îți simtă căldura corpului și bătăile inimii pe care le cunoaște de când a început să prindă formă în pântecul tău. De aceea, ajută-l să se relaxeze urmând acești pași:

  • Camera să fie aerisită și să aibă temperatura optimă – între 21-24 grade Celsius;
  • Stinge luminile și lasă doar o lumină slabă, de veghe;
  • Vorbește în șoaptă sau cântă încet dacă știi că asta îl ajută;
  • După hrănire, așază-l încet în pătuț;
  • Schimbă-i scutecul doar dacă este ud pe timpul nopții, altfel îi poți deranja somnul;
  • Încearcă să nu te joci sau să îl stimulezi înainte de a-l pune la somn, pentru a nu se energiza.

Copilul tău va învăța, treptat, că timpul de noapte este pentru somn.

5. Alege culori care liniștesc

Majoritatea părinților au preferințe în materie de amenajarea camerei micuțului și nu este nimic rău în asta. Totuși, pentru o rutină de somn liniștitoare este recomandat să nu fie folosite culori stridente și în contrast, pentru că în jurul vârstei de cinci luni vor începe să devină un stimul foarte mare pentru micuțul tău.

Imagini cu litere jucăușe, animăluțe sau forme geometrice sunt deseori întâlnite în camera copiilor, dar este indicat să păstrăm o parte din peretele camerei neutru, pentru a nu încărca prea mult câmpul vizual.  

Încetul cu încetul, micuțul tău va învăța să diferențieze ziua de noapte, iar trezirile voastre nocturne vor fi din ce în ce mai rare.

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton