Iata o scena foarte familiara tuturor: esti in magazin cand copilul tau vede ceva pe raftul cu dulciuri si atunci incepe razboiul: „Mami pot sa iau asta?” te intreaba destul de linistit.
„Nu, puiule”, ii raspunzi calm. „Dar mami, nu am asa ceva acasa”, continua sa iti spuna iar tu ii raspunzi din nou cu calm: „Avem destule dulciuri acasa”.
Imediat vine si replica „Dar nu am acest dulce acasa”. Tu incerci sa fii ferma si ii spui hotarata „Am spus nu!”.
Pentru ca vede ca nu reuseste sa te convinga cu vorbele, il vezi dintr-o data cum se inroseste la fata si cum ies o multime de vorbe pe gurita despre nedreptate si rautate.
Apoi, ca sa fie totul cat mai convingator, incepe sa planga si sa iti spuna in continuare cat esti de nedreapta si printre suspine trage si cate o gura zdravana de aer.
Asa ca, de cele mai multe ori tu cedezi si ii spui sa puna dulcele in cos, insa nu il va manca decat dupa masa. O data cu aceasta declaratie apare si dorinta copilului de a lua doar o gurita in masina iar tu ii vei spune, deja exasperata de acum, ca o sa vedeti cand ajungeti in masina.
Asa ca pe fata copilului se instaleaza imediat un zambet larg avand in vedere ca in mai putin de 2 minute a obtinut ceea ce isi dorea.
Asta este cu siguranta o batalie pierduta pentru patinti insa exista cateva trucuri care te pot ajuta sa depasesti un astfel de moment si chiar sa iesi invingatoare.
Tine minte ca daca spui nu, trebuie sa fii convinsa ca raspunsul este nu. Daca te razgandesti, copilul castiga mai mult decat un dulce, el intelege ca te poate invinge printr-o criza de isterie si poate obtine de la tine orice, trebuie doar sa tipe si sa planga suficient de tare.
Iata cum functioneaza aceasta fraza la situatia de mai sus:
Copilul: „Mami, pot sa iau asta?”
Mama: „Nu, puiule”
Copilul:”Dar mami, nu am asa ceva acasa”
Mama:”Ai intrebat si ti-am raspuns deja”
Copilul:”Niciodata nu imi iei nimic!”
Mama:”Ai intrebat si ti-am raspuns deja”
Daca cel mic va continua sa isi argumenteze cererea, tu trebuie sa te transformi intr-un robot, al carui singur raspuns este „Ai intrebat si ti-am raspuns deja”.
Copilul: „Pot sa ma uit la televizor?”
Mama: „Nu, abia ce ai inchis televizorul de 10 minute”
Copilul: „Te roooog!”
Mama: „Am terminat de discutat despre asta”
Copilul:”Dar….”
Apoi, ca totul sa aiba si mai mult efect, nu mai vorbi deloc, zambeste-i, priveste-l in ochi si pur si simplu pleaca de langa el si ocupa-te de altceva.
Copilul: „Pot sa ies cu bicicleta?”
Mama: „Nu, ploua afara”
Copilul: „Dar, o sa imi pun pelerina de ploaie!”
Mama: „Am incheiat discutia”
Copilul: „Dar…te rooooog!”
Mama: „Ai intrebat si ti-am raspuns deja”
Iar acum este momentul sa devii robot cu una din propozitiile „magice” si sa nu cedezi.
Copilul: „Vreau pantofiorii astia”
Mama: „Nu ii putem cumpara pentru ca sunt prea scumpi”
Copilul: „Dar nu imi plac aia pe care i-ai ales tu”
Mama: „Luam pantofiorii pe care i-am ales deja si sunt in cos si cu asta am incheiat. Te rog sa nu mai deschizi subiectul”
Copilul: „Dar, mami, am nevoie de ei!”
Mama: „Ai deschis din nou subiectul si cu asta ti-ai pierdut desertul pe care trebuiea sa il primesti dupa masa”
Cu siguranta ca va urma o repriza zdravana de plans dupa aceasta discutie, insa trebuie sa tii minte ca sa iti determini copilul sa inteleaga ca atunci cand ai luat o hotarare asa ramane, este o treaba de lunga durata.
Copilul: „Pot sa ma joc pe tableta?”
Mama: „Nu, stii bine ca nu avem voie cu tableta sau telefonul la masa”
Copilul: „Dar mami, nu o sa dau mancare pe ea”
Mama: „Am luat deja o decizie si daca mai intrebi o data vor fi consecinte”
Copilul: „Dar mami, promit!”
Mama: „Ti-am spus ca daca mai intrebi vor fi consecinte, asa ca nu te mai joci pe tableta toata ziua”
Trebuie sa fii pregatita pentru crize de isterie si accese de furie atunci cand va intelege ca nu va reusi sa obtina ceea ce isi doreste insa este o parte normala din procesul lui de testare.
Intr-un final, copilul va intelege ca nimic din ce va spune sau va face, nu te va determina sa te razgandesti si astfel asa copilul va ajunge sa te respecte si sa construiti o relatie in care el iti va accepta decizile din prima, fara sa le mai conteste sau sa incerce sa le schimbe.
Sursa: yourtango.com
Foto: 123rf.com