5 mituri despre parenting care le fac rau copiilor

Prin definitie, un mit este ceva neadevarat, fals, incorect. Un mit insa nu are nevoie de adevar pentru a avea puterea pe care o are de a face rau unei persoane, in prezent sau chiar in viitorul indepartat.

Ceea ce credem defineste modul in care traim, nu ceea ce sustinem, ci ceea ce credem cu adevarat. Acest adevar se reflecta in viata copiilor nostri si in modul de crestere al lor, pe care il abordam.

Cu timpul, parintii inevitabil descopera ca miturile (ceea ce credeau) sub influenta carora si-au crescut copiii nu sunt doar false ci si potential distructive.

Vestea buna este ca in ciuda faptului ca modul in care sunt crescuti copiii este bazat pe unul sau mai multe mituri, acest lucru se poate schimba si se poate recladi relatia cu copiii pe o noua fundatie adecvata si constructiva.

Mitul 1. Faptul ca am un temperament furios atunci cand relationez cu copiii nu este o problema atat de mare

Adevarul este ca furia distruge relatiile, iar furia parintilor distruge relatia cu copiii. Accesele de furie (indiferent cum sunt justificate de circumstante) inchid portitele de comunicare dintre copii si parinti. Cand parintii au astfel de „iesiri” copiii tind sa abordeze tehnici de evitare, iar atunci cand cresc, ei decis de plece atat fizic, cat si emotional si rational.

Mitul 2. Conteaza mai mult sa disciplinezi si sa corectezi copiii, decat sa ii iubesti

Cu acest mit trebuie avuta mare grija deoarece o disciplina corespunzatoare face parte din dragostea pentru copii, insa mult prea des, din disciplina lipseste dragostea. Ideea ceastui mit este ca parintii se vad ca fiind „responsabilii cu disciplina” si petrec atat de mult timp ancorati in aceasta responsabilitate incat uita si de relatia cu copiii.

In final, copiii se vor satura si se vor indeparta incet si sigur. Raportul ar trebui sa fie de 90% distractie si relationare cu copiii si 10% disciplina si corectie. Adevarul este ca, cu cat relatia cu copiii se bazeaza mai mult pe dragoste si deschidere, cu atat va fi mai putin nevoie de disciplina.

Mitul 3. Calitatea timpului petrecut impreuna cu copiii este mai importanta decat cantitatea

Adevarul este ca nu prea poti decide sa ai timp de calitate cu copiii, pentru ca timpul de calitate e ceva ce se intampla pur si simplu, spontan, in timpul in care petreci efectiv cu copiii.

Stiati ca pentru copii, dragostea se traduce prin timp petrecut impreuna?

Multi parinti incearca sa compenseza faptul ca nu au timp sa petreaca cu copiii, cumparandu-le jucarii sau altfel de cadouri. Adevarul este ca nu functioneaza. In final, copiii isi dau seama ca sunt mituiti pentru ca nu exista niciun substitut pentru timpul petrecut impreuna cu copiii, care sa spuna la fel de clar „tu esti prioritatea mea”. Timpul de calitate apare in timp ce iti petreci timp cu copiii, nu este ceva ce parintii poti decide sa aiba.

Mitul 4. Copiii nu sunt infuentati negativ de casnicia nefericita a parintilor

Adevarul este ca pentru cei mici, modul in care parintii lor interactioneaza, are un impact major. O casnicie care inspira dragoste si securitate, da nastere unor copii increzatori. Insecuritatea si anxietatea apar la copiii care sunt crescuti intr-o casnicie insabila si disfunctionala.

Mitul 5. Este de efect sa le spun copiilor ce este corect, chiar daca viata nu prea se potriveste cu ceea ce le spun ca este adevarat

Copiii nu respecta deloc ipocrizia, idiferent ca vine de la parintii lor sau din alta parte. Rezultatul acelei lipse de respect s-ar putea sa nu se manifeste imediat insa la un moment dat va aprea.  Daca ceea ce ii inveti pe copii si ceea ce traiesti cu adevarat nu se potrivesc, este timpul sa te opresti si sa reevaluezi.

Sursa: matthewljacobson.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton