Sărbători fericite? Desigur, pentru cei care nu gătesc, nu pun masa, nu dau timp de două săptămâni în fiecare zi cu aspiratorul, după ce casa a fost invadată de musafiri, unii așteptați, alții nu… Uite o listă de lucruri pe care mai toate mamele le urăsc de Sărbători
În afară de cantitatea de mâncare în sine pe care trebuie să o prepari, mai trebuie să ții cont și de preferințele fiecăruia – unchiul Jean nu mănâncă ciorbă de burtă, mama soacră consideră că îți bați joc de masa de Crăciun dacă nu ai piftie, iar sora ta insistă pentru un meniu vegetarian.
El, soțul adică, scapă repede – îl trimiți să bată covoarele și dispare strategic pentru o jumătate de zi, după care se întoarce prea epuizat, ca să mai poată face ceva prin casă. Între timp, tu ți-ai dori să fii zeița Durga – cu ale sale multe brațe – să poți face tot ce ai de făcut în timp util. Sau măcar să ai și tu, precum Cenușăreasa, o zână bună.
Întâi o întocmești pe cea de cadouri – ce aduce moșul pentru copii, pentru soț, pentru părinții tăi, ai lui, sora, cumnatul, prietenele tale 'de suflet' (cam 5 la număr), doamna (dacă cel mic e la grădi sau la școală, te simți obligată să faci pe 'Mary Christmas'). Apoi încep listele de cumpărături de mâncare, și cum de fiecare dată faceți aprovizionarea ca și când ar veni potopul, te trezești cu jumătate de bucătărie ocupată și cu trei sferturi de card golit. După listele tale, vin listele altora – toate rudele și toți invitații te sună să te întrebe cam ce și-ar dori copiii. Când tu abia ai găsit răspunsul pentru Moșul tău.. Și nu, nu scapi cu răspunsul ce vrei tu – fiecare telefon derulează obligatoriu 3 variante de cadou și durează cel puțin 10 minute, iar la sfârțitul zilei ești epuizată, fără să fi apucat să faci ceva din lista ta.
Moșii Crăciun adică – pe care cel mic îi întâlnește peste tot, la grădi, în mall, în fiecare din magazinele din mall, chiar și pe stradă. El vrea să îi cunoscă pe toți, să stea la coadă pentru cadou, să își spună poezia sau cântecelul – timp în care tu ai 101 lucruri de făcut. Iar după ce îi vede pe acești moși, dacă știe deja să vorbească, te bombardează cu 101 întrebări la care nu prea știi ce să răspunzi. Căci nu se lasă și vrea să știe în detaliu cum ajunge moșul la toți copiii, cum știe ce să le aducă, nu se poate înțepeni în hornuri și de ce e ba gras, ba slab, ba înalt, ba scund, ba mai are și ochelari? Ia să te văd ce răspunzi…
În luna decembrie, copiii mănâncă probabil ciocolată, bomboane și prăjiturele pentru tot anul. Nu există musafir care să nu aducă ceva dulce, spre bucuria copiilor și disperarea ta. Dacă e micuț, rezolvi simplu problema, le ascunzi și i le dai cu porția, pe parcursul următoarelor săptămâni, dar când ai un junior în casă, el știe bine conceptul de autoservire. Renunță să le mai spui oamenilor să NU aducă dulciuri – nu te va asculta nimeni! Consolează-te cu ideea că odată pe an, copiii tăi vor fi mai 'dulci' ca niciodată.
foto Shutterstock