5 greseli facute de parinti, care inhiba creativitatea copiilor

Copiii se nasc cu o creativitate si o imaginatie iesite din comun, insa pana la varsta adolescentei, apoi mai tarziu, la maturitate, isi pierd o parte din aceste abilitati cu care au fost inzestrati. Exista mai multe motive pentru care creativitatea se pierde pe masura ce copiii cresc. Unele au legatura cu modul standardizat in care sunt incurajati sa gandeasca la scoala, altele sunt legate de comportamentul parintilor.

Un parinte care vrea sa ii incurajeze creativitatea copilului sau trebuie sa tina cont de mai multe lucruri, dar mai ales sa evite unele greseli care le pot inhiba imaginatia micutilor. Multe dintre aceste greseli sunt comise din dorinta de a-i incuraja pe copii sa se dezvolte si sa se perfectioneze, insa efectul lor este fix cel opus celui dorit.

Ii corectezi „operele de arta'

Atunci cand un copil deseneaza sau picteaza, multi parinti au tendinta de a incerca sa ii invete cum sa isi imbunatateasca micile „opere de arta'. Chiar daca descoperi ca acea creatura mazgalita pe spatele unui caiet reprezinta chiar portretul tau nu incerca sa iti inveti copilul cum sa deseneze mai bine sau de ce reguli sa tina cont. Atunci cand nu sunt constransi de aceste reguli, micutii reusesc sa isi dezvolte mult mai bine imaginatia, dar si sa capete mai multa incredere in ei insisi.

Il lasi sa se uite prea mult la televizor

Copiii isi dezvolta creativitatea atunci cand se joaca, iar uitatul la televizor le reduce timpul pe care ei il pot aloca altor activitati. In schimb, poti negocia cu cel mic o durata de doua-trei ore de privit la televizor pe zi, iar in rest sa il incurajezi sa se joace cu astfel de jocuri creative de strategie, care il ajuta sa isi dezvolte abilitatea creativa de solutionare a problemelor, precum si imaginatia.

Insisti sa ii alegi tinutele

Copiii incep sa isi formeze personalitatea inca de la varste fragede, iar un mod prin care pot arata acest lucru este sa insiste sa se imbrace intr-un fel anume. Insa se intampla adeseori ca parintii sa nu fie de acord cu tinutele inventate de cei mici. Atunci cand iti lasi copilul sa isi aleaga hainele cu care vrea sa se imbrace, ei castiga mult mai mult decat atunci cand sunt obligati sa poarte haine care sa se asorteze. Nu conteaza ca va ajunge sa se imbrace in cinci culori diferite sau sa poarte buline din cap pana in picioare. Mai important este faptul ca acest obicei ii permite sa experimenteze, sa isi afle propriile gusturi si sa aiba libertatea de a se dezvolta in propriul sau ritm.

Ii impui prea multe reguli

O casa in care lista lucrurilor pe care un copil nu are voie sa le faca este mai lunga decat cea a lucrurilor pe care le poate face nu este una care sa ii incurajeze creativitatea. Micutii au nevoie de mai multa libertate, ingradita doar de reguli absolut necesare pentru siguranta si sanatatea lor. Un copil care creste dupa o lista de restrictii se va obisnui sa nu faca niciodata nimic iesit din comun si sa se alinieze la valorile si regulile respectate de toti ceilalti.

Nu il lasi sa se exprime liber

Copiilor le place sa cante, sa alerge, sa coloreze in afara liniilor marcate, sa sara in baltoace, sa exclame de incantare de fiecare data cand vad ceva inedit. Din pacate, exista parinti care le interzic multe dintre aceste lucruri banale, dar care le aduc micutilor multa fericire. Un copil care nu este lasat sa isi exprime emotiile va invata sa isi tina sub cheie si imaginatia sau creativitatea si sa se abtina mereu de la lucrurile care ii fac placere.

(P) Articol realizat in colaborare cu Elefant.ro

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Africa Studio


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton