4 tipuri de relații toxice între mamă și fiică

Este un lucru știut că legătura dintre mamă și copil este cea mai strânsă din lume. Se întâmplă însă de multe ori ca relația dintre mamă și fiică să o ia pe un drum greșit. Greșelile părintelui, un caracter dificil al copilului sau lipsa de comunicare pot avea consecințe nedorite asupra relației lor și aceasta ar putea deveni una disfuncțională sau chiar toxică.

Psihologii au studiat tipurile de relații toxice între mamă și fiică și au ajuns la concluzia că acestea pot fi împărțite în patru mari categorii:

Nevoia constantă de aprobare

Sunt o mulțime de copii care chiar și atunci când ajung la maturitate simt o nevoie constantă de a primi aprobarea și lauda mamei lor, iar orice critică poate fi devastatoare. Pe de altă parte, mama consideră că ar trebui să primească recunoștința copilei și aprecierea pentru ceea ce face. O astfel de relație poate fi frustrantă și pentru mamă și pentru fiică. Psihologii susțin că în acest caz ambele tind să dea vina una pe cealaltă pentru neînțelegerile dintre ele.

Blocate în trecut

De multe ori, fiica ajunsă la maturitate și mama mențin aceeași relație ca pe vremea copilăriei. Mama are tendința de a fi exagerat de protectoare cu fiica ei, iar aceasta se împotrivește mamei și evită confruntarea cu ea. Nu de puține ori se întâmplă ca fiica să aibă probleme în relațiile sentimentale din cauza mamei prea 'băgărețe'.

Dependente

Chiar dacă legătura dintre mamă și copil este cea mai strânsă din lume, faptul că sunt dependente una de alta este dăunător pentru amândouă. Fiica și mama care au o astfel de relație se sună zilnic, își trimit nenumărate mesaje și email-uri. Psihologii avertizează că o astfel de relație, chiar dacă pare una strânsă, de cele mai multe ori nu este sănătoasă și se nasc multe resentimente și temeri.

Relațiile reci

Există însă și mame și fiice care aproape că nu-și vorbesc și între care legătura emoțională este aproape inexistentă. Acest tip de relație poate lua naștere din cauza unei nepotriviri de personalitate între mamă și fiică și niciuna dintre ele nu pare să-și dorească să fie mai apropiată de cealaltă.

Psihologii susțin că există soluții pentru a rezolva conflictele iscate din cauza unor astfel de relații disfuncționale între mamă și fiică.

Pentru a 'vindeca' o relație toxică este nevoie de foarte mult efort din partea ambelor părți. Un prim pas ar fi să vă arătați una celeilalte aprecierea. Timpul de calitate petrecut împreună, fără terțe persoane, poate avea rezultate impresionante. Gesturile mici, făcute cu scopul de a aduce bucurie, pot face minuni.

Un al sfat al psihologilor este acela de a vorbi despre problemele pe care le aveți într-un mod realist. Ba chiar ați putea să încercați să faceți un schimb de roluri și să vă arătați astfel una celeilate că un anumit timp de comportament poate fi extrem de deranjant și dăunător pentru relația voastră.

Există însă și cazuri nefericite în care eforturile nu dau rezultatele dorite. Specialiștii recomandă ca în aceste situații să încercați să rămâneți pozitive și să evitați momentele tensionate și certurile. Când simțiți că situația devine critică și nu mai puteți rezista este bine să vă gândiți la faptul că, deși vă supără foarte tare, asta nu însemmnă că este o persoană rea. Evitarea certurilor la nervi este, de asemenea, un pas important.

Sursa: psychologytoday.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton