4 semne ca trebuie sa consulti un endocrinolog pentru copilul tau

Semnele care ar trebui sa te duca cu copilul la endocrinolog nu sunt intotdeauna cele mai evidente, astfel ca de multe ori parintii ajung sa aiba dubii si sa se ingrijoreze despre asta. Iata 4 motive pentru care trebuie sa consulti un endocrinolog pentru copilul tau.

4 semne ca trebuie sa consulti un endocrinolog pentru copilul tau

1. Mirosuri neplacute ale corpului

Mirosuri caracteristice adultilor, cum e cel puternic de transpiratie, sunt cauzate de activarea glandelor suprarenale.
Acest semn trebuie mentionat medicului pediatru, pentru ca acesta sa trimita copilul, daca considera necesar, la endocrinolog.
Medicul endocrinolog poate exclude dintre cauze pubertatea precoce, care implica atat activarea glandelor suprarenale, cat si a celor sexuale.
O alta cauza posibila a mirosurilor neplacute aparute la copii este hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale in forma usoara, o maladie genetica ce determina o productie anormala de hormoni ai glandelor suprarenale.

2. Cresterea prea lenta sau prea rapida

Copiii cresc aproximativ 30 de cm in primul an de viata, 12-13 cm in cel de-al doilea an, apoi 5-8 cm pe an, pana cand ajung la pubertate.

Pe termen scurt, e firesc sa existe mici incetiniri in crestere sau mici accelerari, insa daca cel mic continua sa creasca exagerat sau nu creste pentru o perioada mai mare de 10 luni, consulta un medic endocrinolog, deoarece ar putea exista un excedent sau un deficit al hormonilor de crestere sau alte afectiuni.

3. Copilul este subponderal sau supraponderal

In situatia in care copilul se incadreaza in partea de jos a raportului de greutate/inaltime/varsta, tine cont si daca este mofturos la mancare.
Totodata, daca ia medicatie pentru ADHD, acestea pot reduce apetitul alimentar. Ambele situatii pot produce o greutate sub medie. In cazul in care elimini acesti 2 factori, consulta un endocrinolog pentru a elimina si hipertiroidismul.
In situatia in care copilul este supraponderal, discuta cu medicul pediatru despre dieta si exercitiile fizice necesare pentru a reintra in grafic. Daca acumularea de kilograme continua, in ciuda modificarilor aduse, consulta un endocrinolog pentru a elimina hipotiroidismul, o afectiune ce ar putea cauza acest simptom, dar care este destul de rara la copiii supraponderali.

4. Sete constanta si urinari frecvente – exclude diabetul juvenil

Daca cel mic are aceste simptome, dar creste conform graficului si are o greutate obisnuita, e posibil sa fie vorba de o infectie urinara.
Daca insa are un apetit crescut, se plange de vedere incetosata, pierde in greutate si face frecvent infectii micotice, consulta un endocrinolog pentru a elimina diabetul juvenil dintre posibilele cauze.
Infectiile micotice nu sunt frecvente in cazul baietilor, insa daca restul simptomelor se manifesta, e cazul sa consulti medicul specialist.

Sursa: parents.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton