Majoritatea oamenilor, cand se gandesc la scutece textile, au in minte imagini cu carpe refolosite, stranse in jurul taliei copilului cu un ac de siguranta, asa cum bunicile o faceau pe vremuri. Nu mai e cazul, acum exista scutece textile refolosibile ce imita foarte bine un scutec de unica folosinta si sunt chiar mai bune in foarte multe cazuri.
Desi ai putea avea un soc cand vei vedea pretul initial (un scutec pleaca de pe la 50 RON din estimarile noastre), pe termen lung vei economisi multi bani.
Un bebe poate folosi pana la 7500 scutece pana cand ajunge sa faca la olita, ceea ce te va duce la un cost de aproximativ 6000 lei, in total.
Cumparand inca de la inceput scutece textile ce pot fi refolosite, investitia initiala poate fi de o mie sau doua de lei, in functie de cat de frecvent esti dispus/a sa speli scutecele, insa ulterior nu vei mai cheltui un leu pe scutece.
Mai mult! Daca vei avea un al doilea copil, poti refolosi scutecele de la primul bebe, la cel de-al doilea.
Cum spuneam, in medie un bebelus va folosi pana la 7500 de scutece de unica folosinta pana cand ajunge sa fie independent, in ceea ce priveste nevoile fiziologice.
Doar la nivelul SUA sunt folosite, in medie, circa 27.4 miliarde de scutece in fiecare an, adica 3,4 milioane de tone de scutece de unica folosinta ce zac in gropi de gunoi.
Considerand faptul ca scutecele de unica folosinta sunt in principal compuse din plastic, acestea se descompun dupa cca 500 de ani.
Majoritatea scutecelor de unica folosinta contin dioxina, care, au aratat studiile efectuate pe animale, poate cauza defecte neurologice sau malformatii si schimbari la nivelul sistemului imunitar.
In plus, gelul minune ce sta la baza scutecelor de unica folosinta e de fapt poliacrilatul de sodiu, o substanta ce a fost corelata cu sindromul de soc toxic. Mai mult, acest gel este raspunzator pentru o serie de reactii alergice sau astm.
Temperatura din zona intima in cazul baietilor este mai mare in cazul utilizarii scutecelor de unica folosinta, decat in cazul in care se folosesc scutece textile.
Astfel, acest lucru poate avea ca rezultat un numar redus de spermatozoizi mai tarziu, la varsta de adult.
Sursa: mamanatural.com