Știm că este o provocare pentru noi, mamele, să îi determinăm pe cei mici să mănânce echilibrat și mai ales, anumite alimente. De aceea, putem folosi tot felul de trucuri astfel încât meniul să fie divers și gustos, copiii să nu se plictisească. În plus, ne mai confruntăm cu provocarea de a le oferi și gustări dulci, dar hrănitoare și echilibrate.
Unul dintre ajutoarele mamelor în bucătărie este laptele, care, pe lângă aportul de nutrienți esențiali precum proteinei, lipide, minerale, conține și lactoza care ne ajută să reducem la minim sau complet cantitatea de zahăr din prăjituri.
Astfel, folosind laptele în compoziția dulciurilor de casă, respectăm și recomandarea specialiștilor de a asigura copiilor între una și trei porții de lapte și lactate pe zi (o porție de lapte = o cană de lapte). Iată trei rețete cu lapte care sunt și sănătoase și gustoase, de care se bucură deopotrivă cei mici și cei mari.
Ingrediente
Mod de preparare
Pune la fiert laptele împreună cu batonul de vanilie, într-o crăticioară din ceramică, pentru a evita să se prindă. Când laptele clocoteşte, redu focul și adaugă 'în ploaie' grișul, amestecând continuu.
Lasă să fiarbă la foc mic, 2-3 minute. Toarnă compoziția în forme unse în prealabil cu unt și lasă să se răcească.
Separat, poți să amesteci gemul sau dulceața de caise cu zeama de la jumătate de portocală şi cu cealaltă jumătate de portocală tăiată cubuleţe. Se pune în farfurioare şi deasupra se răstoarnă budinca din griş. Grișul cu lapte poate fi servit și fără dulceață, doar cu fructe de pădure sau căpșuni.
Ingrediente
Mod de pregătire
Se pun toate ingredientele într-un blender și se mixează. Se servește imediat și este o gustare foarte hrănitoare și hidratantă.
Încearcă o rețetă nouă de clătite care merge atât ca o gustare dulce, cât și ca un fel de mâncare (cu o umplutură de legume, pește sau brânză). Hrișca este bogată în carbohidrați complecși, fibre și magneziu, nu conține gluten, fiind recomandată în dieta persoanelor alergice la grâu și alte cereale cu gluten.
Ingrediente pentru 9-10 clătite:
Timp de preparare: 10 minute
Mod de pregătire
Amestecă bine ingredientele într-un castron, până obții un aluat subțire.
Pune pe foc o tigaie din ceramică, pe care o ungi în prealabil cu unt. Cand este tigaia încinsă, toarnă un polonic din aluat astfel încât aluatul să se întindă uniform acoperind toată suprafața. Lasă clătita să se coacă, apoi folosește o spatulă pentru a o întoarce pe cealaltă parte. Umple clătitele cu ce ingrediente dorești: cașcaval, pui și ciuperci, parmezan, legume călite, somon, dulceață etc
Acest articol face parte din campania educațională Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari', inițiată de Tetra Pak, prin care sunt încurajate obiceiurile alimentare care contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. În plus, elevii din clasele 0-VIII pot să se bucure de jocul educativ online Tinutul laptelui'.Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro