Casa este locul care trebuie să le ofere siguranță celor mici și, totodată, să fie un mediu curat și sănătos în care ei să crească și să se dezvolte armonios. În plus, în cea mai mare parte a timpului, bebelușii stau în casă, așa că un mediu sănătos este esențial pentru ei dacă vrei să îi ferești de microbii care se găsesc la orice pas.
Uite care sunt cele mai eficiente modalități prin care poți să păstrezi un mediu curat pentru bebeluși:
Oferă-i un somn liniștit și sigur
În general, bebelușii dorm în medie de la 16-18 ore pe zi în primele săptămâni de viață și între 15-17 ore la vârsta de două luni, deși programul de somn poate varia de la un copil la altul, conform revistei pentru părinți parents.com. Asigură-te că schimbi așternuturile din pătuț cel puțin o dată pe săptămână, dar și din pat, în cazul în care cel mai probabil bebelușul va dormi și în pat în timpul zilei. Nu doar că aici se pot acumula bacterii și alergeni, dar sunt pătate deseori cu picături de lapte, salivă sau alte lichide. De fiecare dată când schimbi așternuturile, spală-le în apă caldă, la o temperatură de 60 de grade, separat de alte rufe.
Păstrează un aer curat
În spațiile închise poate fi destul de greu să controlezi nivelul de umiditate, mai ales pe timpul iernii, când diferența dintre temperatura de afară și cea din casă favorizează scăderea umidității și uscarea aerului din casă. Umiditatea scăzută poate să provoace probleme respiratorii copiilor și favorizează apariția virușilor, bacteriilor și acarienilor.
Ca să păstrezi nivelul de umiditate corect în camera copiilor, dar și în restul casei, poți să folosești un umidificator de la Philips, care te va ajuta să păstrezi un nivel de umiditate optim, între 35% si 45%. În plus, spre deosebire de umidificatoarele ultrasonice, aceste aparate reduc considerabil numărul de bacterii din aer, astfel că bebelușul tău poate respira un aer mai sănătos.
Ai grijă ce produse de curățenie folosești
Când sunt mici, copiii sunt curioși, merg de-a bușilea prin toată casă, bagă mâna și numeroase alte lucruri în gură, după ce au atins podeaua sau alte locuri din casă. Chiar dacă faci des curățenie, asta nu înseamnă neapărat că locuința este în totalitate sigură pentru ei.
Produsele clasice pentru curățenie conțin numeroase chimicale dăunătoare atât celor mici, cât și întregii familii. Conform WedMD.com, din cauza acestor chimicale pot să apară diverse probleme de sănătate, precum iritații la nivelul pielii și ochilor, alergii sau probleme respiratorii. De aceea, ar trebuie să iei în considerare să folosești detergenți și produse de curățare organice, sigure și prietenoase cu spațiul locuinței tale.
Un copil mic este o bucurie pentru orice părinți, iar dacă vrei să te asiguri de la bun început că cel mic va crește sănătos și fericit, asigură-te că îi creezi un mediu curat și sigur.
Sursă foto: Shutterstock