3 metode prin care iti ajuti copilul sa adoarma mai usor seara si ii dezvolti creativitatea

Fiecare familie are propriile reguli de organizare care sunt influentate de stilul de viata, pasiunile si interesele membrilor. Aceste reguli se aplica si cand vine vorba de somnul celor mici, în functie de varsta si de nevoile lor.

Fiecare copil adoarme dupa propriul ritual. De exemplu, in cazul celor mici, de pana intr-un an, acesta mai poate insemna o baie calda, un masaj și nelipsitul lapte. Atunci cand cresc, lumea din jur li se pare atat de fascinanta incat doresc sa prelungeasca cat mai mult momentul pana la inchiderea pleoapelor pentru a pasi in lumea viselor, iar adultii sunt pusi in dificultate.

Poti include in programul de seara anumite lucruri pentru a-l relaxa pe cel mic si a-i dezvolta curiozitatea si creativitatea pe termen lung. Iata 3 metode recomandate de psihologi care te pot ajuta in ritualul de somn al copilului tau:

1. Spune-i o poveste cu personaje indragite

Iti va fi usor de introdus in programul de seara un ritual de somn indragit de cel mic, asa ca incearca sa il atragi in camera cu povesti despre eroii sai preferati. Copilul va adora aceasta lume fascinanta a povestilor create impreuna si va invata ca pregatirea pentru somn este ceva placut, care ii da sentimentul de incredere si siguranta.

De cele mai multe ori parintii sunt cei care adorm dupa primele randuri citite din cartile de povesti pentru copii, de aceea iti propunem ceva mai creativ care il ajuta pe cel mic sa se conecteze cu tine si sa intre in scenariul tau.

Alege cateva figurine din desene pe care cel mic le indrageste – de exemplu papusa Masha este cunoscuta de toti copiii – si creeaza o poveste scurta in care personajul principal trece prin activitatile zilnice (acestea trebuie sa semene cu cele pe care copilul le are in viata reala) si apoi ajunge in patut, unde… adoarme. Este important ca povestea sa urmeze acest scenariu iar personajul principal sa adoarma, asa cum trebuie sa o faca si micul tău spectator.

2. Pune-i o melodie linistitoare

Muzica este cea mai simpla metoda prin care putem ajuta la dezvoltarea creierului celui mic: dezvolta abilitatea gandirii simbolice folositoare in rezolvarea problemelor. Mai mult, copiii isi inteleg mai bine sentimentele, descopera lumea din jur prin intermediul sunetelor si isi dezvolta imaginatia. In plus, o melodie linistitoare in surdina creste calitatea somnului celor mici, sustine un studiu publicat in Journal of Music Therapy.

Copiii care adorm ascultand muzica clasica au un somn mai bun, ceea ce le aduce beneficii pe termen lung. De exemplu, muzica ascultata in perioada copilariei ii ajuta pe cei mici sa descopere universul fascinant si complex din jur, dar si pe ei insisi. Mai mult decat atat, muzica ascultata alaturi de cei dragi ii face sa se simta apreciati si importanti.

Poate cel mai important efect al muzicii este puterea sa de a relaxa și de a-i distrage pe ascultători de la mediul inconjurator, intr-un mod pozitiv. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca generatii la rand si-au adormit copiii cu cantece de leagan care aveau un efect imediat, iar acest aspect este adanc inradacinat in cultura noastra si nu trebuie pierdut.

3. Exprima-ti afectiunea si lasa-i un obiect de confort

Pentru succesul total al ritualului de somn, atmosfera din camera trebuie sa fie linistitoare, cu o sursa mica de lumina de veghe care sa ii ofere siguranta micutului, iar vocea ta sa fie soptita. In acelasi timp, un obiect de confort, de care copilul este atasat (o paturica, un ursulet etc.)  ajuta in separarea de pe timpul noptii. Cand esti prea obosita pentru a spune povestea de seara poti sa il lasi pe ursuletul cu care doarme sa povesteasca in locul tau, este o jucarie pufoasa si interactiva pe care cel mic o va indragi imediat.  

Cand sunt bebelusi, contactul fizic reprezinta de cele multe ori plimbarea copilului in brate sau asezarea acestuia intr-un dispozitiv port-bebe care iti permite sa ai mainile libere si pentru alte activitati. Cand se fac mai mari si nu ii mai poti plimba ore intregi in brate pentru ca au devenit deja destul de grei, contactul fizic inseamna imbratisarea, mangaierea sau un masaj relaxant.

Pentru un ritual de somn odihnitor, este important sa ii amintim celui mic cat de iubit este prin mangaieri care sigur il vor relaxa si ii vor da o stare de bine. Pe langa efectul linistitor pe care  il are contactul fizic dintre parinti si copii, acesta imbunatateste dezvoltarea neurologica a acestora inca din primele luni de viata si le creste IQ-ul.

Aceste 3 metode de mai sus se completeaza reciproc. Cat timp ii spui povestea, poti pune in surdina un cantec de leagan sau ii poti face un masaj. In acelasi timp, rutina de somn corecta influenteaza sanatatea celor mici, dar si pe a celor mari, pentru ca somnul suficient da posibilitatea organismului sa isi refaca celulele de protectie responsabile pentru functionarea sistemul imunitar.

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton