Cei mai mulți dintre noi mergem la psiholog încercând să descoperim cum am ajuns așa cum suntem, de unde ne vin toate problemele. De cele mai multe ori, însă, chiar dacă primim răspunsurile la 'de ce'-uri (și asta poate dura luni sau ani), asta nu rezolvă decât parțial problema sau chiar nu ne ajută deloc. Pe de altă parte, psihologul nu reprezintă o soluție minune, un tratament. Uite 3 lucruri pe care să le știi înainte de merge la terapie și pe care nu ți le spune psihologul
Dacă te simți deprimată și ai luat hotărârea să mergi la psiholog, uneori îți poate fi de folos că te-ai descărcat timp de o oră și crezi că parcă te simți mai bine. Dar ca terapia să funcționeze vei avea tu de făcut multe teme acasă. Una dintre metodele de a te scoate din depresie, de exemplu, este tocmai îndeplinirea de sarcini care să te forțeze să ieși din starea de letargie.Nu te aștepta ca problema să se rezolve doar pentru că plătești bani (mulți) pentru asta. Tu ai mai mult de muncit decât psihologul…Și va fi mai întâi rău, înainte de a fi bine. Trebuie să tai cu bisturiul prin viața ta și să diseci, iar procesul nu e plăcut întotdeauna.
Psihologii nu-ți dau Soluția. Sau dacă se aventurează să o facă, deși nu trebui, nu întotdeauna ți-o dau pe cea bună. Nu te duci la psiholog ca la ghicitoare – să îmi caut alt serviciu sau să trag de mine, deși sunt zilnic nefericit?, Să mă despart sau nu de prietenul meu, care nu vrea să mă ia de nevastă, deși avem un copil împreună? Psihologul nu ți-e nici cel mai bun prieten (și nici acela nu ar putea lua decizii în numele tău), nici vreun oracol. Este un om antrenat să te asiste pe tine în a-ți găsi propriile soluții, în cadrul unui proces în care te vede 50 de minute o dată sau de două ori pe săptămână, ocazie cu care tu oricum nu-i dai toate detaliile.
Nimeni nu spune adevărul, tot adevărul și numai adevărul. Pe de o parte pentru că memoria noastră nu funcționează ca o cameră digitală și nu redă exact ceea ce s-a întâmplat într-un anumit moment.
Vedem lucrurile dintr-un singur punct de vedere, al nostru și ne amintim lucrurile puțin diferit, de fiecare dată, în funcție de ce alți factori mai intervin. Iar uneori, mințim de-a dreptul, pentru că ne este jenă sau ne este teamă să fim judecați. Sigur că psihologul nu te va face mincinos, dar va încerca să adune informații relevante și să te facă să te deschizi și să îți faci un portet mai aproape de realitate, dacă vrea să te ajute cu adevărat.
foto Shutterstock