Cum vine frigul, cum începe sezonul de răceli și gripe, dar și de viroze și alte infecții ale căilor respiratorii. Din fericire, natura a conceput cele mai bune antibiotice, fără efecte secundare, pentru copilul tău.
Este considerată cel mai bun vaccin antigripal natural și este supranumită ginsengul românesc. Foarte bogată în vitaminele A, B, C, E, K, conține și fier, potasiu și magneziu, precum și acizi grași esențiali. Cantitatea de betacaroten din cătină este mai mare decât cea conținută de morcovi (recomandați de obicei ca principal susrsă de betacaroten). Celui mic îi poți oferi cătină ca atare sau, dacă i se pare prea actrișoară, poți să-i faci sucuri sau să o amesteci în iaurt, în care ai pus și câteva fructe uscate, pentru un gust ceva mai dulce.
Conține timol, substanță cu proprietăi antibacteriene și antiseptice. Cimbrul face minuni în tratarea afecțiunilor respiratorii – de la bronșite până la astm, larginite, amigdalite, faringite și este folosit ca antispastic și antidiareic.
Are în componență aproape 500 de substanțe active care îl fac un foarte eficient antibiotic natural. Chinezii l-au folosit de mii de ani ca antiasmatic și în tratarea afecțiunilor respiratorii. Ghimbirul fluidizează secrețiile și le elimină, este folosit și ca antispastic, calmând durerile abdominale și ajutând digestia și are un efect sudorific natural, contibuind la scăderea febrei. Nu este recomandat să dai ghimbirul ca atare copilului, fiind foarte puternic, dar îi poți adminstra sirop de ghimbir (făcut din ghimbir și miere în proporție de 1 la 2 – la o linguriță de ghimbir, pui 2 lingurițe de miere), care este un puternic tonic digestiv, un antiseptic pentru căile respiratorii superioare și inferioare și un stimulent nervos. Copiii vor aprecia și biscuițeii cu ghimbir, foarte gustoși și sănătoși.
foto Shutterstock