Vor fi folosite de catre preot. Acesta face o spalare rituala inainte de savarsirea Sfintei Taine a Botezului. Prosopul si sapunul constituie si un soi de ofranda din partea nasilor, pentru preot.
Cu busuiocul se va lega fasa de botez. Busuiocul este o planta aromata folosita in ritualurile bisericesti din vremuri imemoriale, planta crescand si in Israel. O alta semnificatie a manunchiului de busuioc este legata de faptul ca planta este vie, este o parte a naturii si intregeste cu viata un ritual.
Busuiocul se foloseste pentru legarea fasei de botez, cu care se va stropi pruncul. Fasa de botez – a fost la inceputuri alba, dar de ceva vreme se obisnuieste ca fetitelor sa li se cumpere fasa de botez roz, iar baietilor – una bleu, acestea fiind culorile asociate in mod traditional fiecarui sex in parte.
Poate fi orice fel de ulei – el va fi sfintit si folosit pentru ungerea cu „untdelemnul bucuriei, din timpul botezului. In comert se gasesc variante gata ambalate si decorate minunat, dar la fel de bun este si un ulei simplu, alimentar.
Aceasta poate fi una simpla, obisnuita. In vechime, cel putin la inceputurile crestinismului, asa era. Impodobirea ei semnifica bucuria prilejuita de faptul ca un prunc va fi botezat.
Oricat de bucurosi ati fi, nu va grabiti sa aruncati toate veniturile familiei pe lumanarea de botez si nici sa folositi in aranjament toate florile pamantului. Rezultatul ar putea fi contrar celui scontat. Impodobirea lumanarii nu este o proba intr-o competitie… Ghidati-va dupa principiul mai putin e intotdeauna mai mult!
Si panza trebuie, de asemenea sa fie alba. In panza va fi invelit pruncul dupa Intreita Scunfundare, culoarea alba a panzei simbolizand puritatea Bisericii si a Credintei, dar si curatenia si puritatea noului botezat. In ultimii ani, locul panzei albe a fost luat de prosoape, mult mai practice, iar culoarea variaza si ea.
Nici un preot nu va refuza sa va boteze copilul daca nu aveti un prosop sau o panza alba, dar ar fi de preferat sa respectati culoarea traditionala. Panza nu are numai o semnificatie religioasa, ci si una practica. Iesit ud din cristelnita, cel mic va avea nevoie de confort si siguranta. El trebuie invelit bine.
Nu uitati de el! Cu toata agitatia pe care o implica pregatirile pentru un eveniment de o asemenea amploare, este posibil sa uitati acasa certificatul de nastere al copilului. Preotul vi-l va cere inainte de slujba.
Din ce in ce mai multi preoti cer parintilor celui care urmeaza sa fie botezat o adeverinta de la medicul de familie sau de la pediatrul care are sub supraveghere copilul. Adeverinta trebuie sa ateste ca cel mic este apt pentru botez, adica nu sufera de nici o boala care s-ar putea agrava in timpul botezului sau care ar putea pune in pericol sanatatea celorlalti copii ce urmeaza sa fie botezati in aceeasi cristelnita.
Apa in care sunt botezati copiii nu se schimba de la un „candidat la altul si, din pacate, nu putine sunt cazurile mamelor iresponsabile, care nu se prezinta cu cel mic in cabinetul pediatrului si nu ii fac vaccinurile necesare. Preotii au recurs la aceasta solutie, de a cere o adeverinta care sa ateste ca cel mic este „apt pentru botez, pentru a-i proteja pe micutii care sunt adusi spre crestinare.
Se recomanda ca un nou-nascut sa fie botezat dupa ce a „implinit 40 de zile. Nu este indicat ca mama sa participe la botez daca el are loc mai devreme de aceasta perioada, din cauza conditiei sale de lauza.
In acea perioada, nu este recomandat ca mama sa se deplaseze, iar pe de alta parte, din punct de vedere religios, se considera ca ea este „nedemna de a intra in biserca, din cauza schimbarilor fiziologice prin care trece o femeie imediat dupa ce a nascut.
La opt zile dupa nastere, in mod traditional, mamei i se face asa-numita rugaciune pentru lauze si tot atunci se pune numele pruncului, pentru care se rostesc rugaciuni. Este bine ca cei din familie si nasul copilului care urmeaza sa fie botezat sa se spovedeasca si impartaseasca inainte.
Programarea la biserica – de obicei, parintii aleg sa-si boteze copilul in aceeasi biserica in care s-au casatorit. Cineva din familie, tatal copilului sau nasul, poate merge sa vorbeasca cu preotul pentru a stabili data botezului si a face programarea.
Conform traditiei, daca in ziua respectiva sunt mai multi candidati la botez in biserica, baieti si fete, se vor boteza mai intai baietii. Nu este vorba despre vreo discriminare, asa cum ar putea crede mamele de fetite. Baietii sunt botezati primii conform credintei ca ar putea ajunge intr-o zi, la randul lor, slujitori ai Bisericii. Respectati-va programarea si veniti la fix!
Cand vreti sa alegeti data pentru botez, tineti cont de faptul ca nu se fac botezuri in perioada posturilor (Postul Craciunului, al Pastelui, Postul Sfintei Maria si postul Sf. Apostoli Petru si Pavel). Interdictia este legata de faptul ca, de obicei, dupa orice botez, urmeaza un mare chef. Este permis botezul in aceste prioade doar daca dupa botez nu se vor tine petreceri iar invitatilor li se vor servi preparate de post.
Foto: 123rf.com