Sarcina afecteaza femeile in mod diferit, fiecare organism fiind unic. Unele femei insarcinate au greturi matinale, altele au senzatia de greata pe toata perioada zilei, iar altele nu au greturi deloc. Iata cateva lucruri pe care nu le afli de la medic, dar care sunt in general valabile la majoritatea femeilor insarcinate:
1. Instinctul de cuibarire'
Multe femei insarcinate experimenteaza asa numitul instinct de cuibarire', ce se manifesta prin nevoia de a-si pregati casa pentru venirea pe lume a noului-nascut.
Astfel casa este curatata si dezinfectata.
Acest instinct este mai puternic pe masura ce data nasterii se apropie, astfel ca este posibil sa te surprinzi spaland peretii cu doua saptamani inainte de a naste, sau facand alte lucruri pe care nu ti-ai fi imaginat vreodata ca le poti face.
2. Imposibilitatea de a te concentra
In primul trimestru de sarcina iti va fi greu sa te concentrezi prea mult timp asupra unui lucru. Acest lucru se datoreaza schimbarilor hormonale, dar si preocuparii pentru starea de sanatate a bebelusului.
3. Schimbari de stare
Sindromul premenstrual si sarcina sunt similare in multe privinte. Sanii se vor umfla si devin mai sensibili, se produc fluctuatii hormonale si ca atare, treci de la o stare la alta foarte usor. Treci de la ras la plans in cateva secunde, unele persoame din jurul tau te pot irita fara vreun motiv aparent.
Aceste schimabri de stare sunt foarte frecvente la femeile insarcinate si tind sa apara in special in primul trimestru sa sarcina si la sfarsitul celui de-al treilea trimestru.
Aproximativ 10% dintre femei trec si prin stari de depresie in timpul sarcinii.
4. Un numar mai mare la sutien
Marirea sanilor este unul dintre primele semne de sarcina. Sanii de obicei se umfla si devin mai sensibili in primul trimestru de sarcina, datorita cantitatii crescute de estrogen si progesteron.
Sanii vor creste pe toata durata sarcinii, nu numai in primul trimestru., deci probabil ca va trebui sa-ti cumperi constant sutiene din ce in ce mai mari.
5. Pielea sensibila
Datorita schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, pielea ta se schimba si ea, o data cu intregul organism. Datorita cresterii volumului de sange din organism, creste si secretia de sebum a glandelor, iar pielea ta va deveni mai stralucitoare'. Totusi, la unele femei pot aparea pete maronii pe piele.
De asemenea, poate aparea o dunga maronie de-a lungul abdomenului, de sub piept pana in zona pubiana. Aceasta se numeste si linia neagra' si va disparea dupa nastere.
Acneea este comuna in timpul sarcinii, datorita glandelor sebacee, care isi intensifica activitatea. Vei avea mancarimi ale pielii pe abdomen, datorita intinderii si nu vei fi scutita nici de aparitia vergeturilor.
In general, sarcina nu este deloc o perioada favorabila pentru pielea femeii.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2