Celulele stem – asigurare de viata

Francezii le denumesc ce­lu­le „susa, iar americanii si en­glezii le spun „celule stem.

Insa indiferent sub ce nume sunt mediatizate, un lucru este cert: aceste celule ofera noi sperante in medicina, deoarece au capacitatea de a re­ge­nera tesuturile care si-au pierdut proprietatea de autoreparare si de a salva vieti.

Putem sa spunem ca celulele stem sunt un fel de ce­lule „mama pentru celulele adulte din organism, ceea ce inseamna ca fiecare organ, tesut sau celula din corp are la baza o celula stem.

Exista trei mari categorii de celule stem: embrionare (care se transforma in celule specializate, din care se dezvolta embrionul si apoi fatul), adulte (se gasesc la adulti si la copii, inlo­cu­ind celulele distruse sau moarte cu unele noi) si din cordonul om­bilical.

Insa ceea ce ofera un avantaj net celulelor stem prelevate din cordonul om­bi­lical este faptul ca sunt mai „tinere si pastreaza intacta proprietatea de a se reinnoi prin diviziune celulara.

De aceea, o femeie care se pre­ga­­teste sa devina mamica trebuie sa profite de mo­men­tul nas­­­­­terii si sa stie ca celulele stem recoltate din cordonul ombilical sunt folosite la vindecarea ce­lor mai grave boli de care ar putea su­feri copilul.

1989 este anul in care s-a realizat, la Paris, pri­mul transplant cu sange placentar din lume. S-a recurs la procedura pentru tratarea anemiei Fanconi.

8 pasi de urmat
Daca doresti sa apelezi la aceasta procedura, noi ne-am propus sa iti prezentam etapele pe care trebuie sa le parcurgi.

1. Informeaza-te din mai multe surse! Cel mai important lucru este sa stii cat mai multe detalii despre posibilitatile pe care ti le ofera recoltarea de celule stem din cordonul ombilical, ca sa iei o de­cizie in deplina cunostinta de cauza.

2. Contacteaza o firma specializata! „Trebuie sa contactezi o companie specializata cand esti in luna 6-7 de sarcina. Daca nas­terea este programata in mai putin de o luna, trebuie sa faci acest lucru cat mai repede posibil, ne sfatuieste dr. Sergiu Habago, di­rector pentru Romania al Cord Blood Center, firma care a adus aceasta procedura in Romania.

3. Studiaza cu atentie contrac­tele pe care le primesti! Dr. Sergiu Habago ne informeaza ca pachetul de documente va cu­prin­de 3 contracte distincte, pe care trebuie sa le citesti cu atentie: de logistica-transport, de procesare (examinarea sangelui) si unul de depozitare a sangelui placentar intr-o banca.

4. Nu uita sa returnezi contractele dupa ce le-ai semnat! Astfel, firma contractata va asigura kitul de recoltare, instruirea ginecologului tau (in cazul in care nu a mai efectuat o prelevare de sange placentar) si transportul sangelui recoltat intr-o banca.

5. Trebuie sa primesti kitul de recoltare acasa! Cel mai bine ar fi sa pastrezi aceasta trusa la tine acasa pentru a evita o situatie critica, cum ar fi cea in care ginecologul tau sa fie plecat din oras tocmai cand trebuie sa nasti.

6. Nu uita sa iei cu tine si kitul de recoltare cand mergi la spital pentru a naste!
7. Cineva din familie trebuie sa anunte telefonic firma contractata! „Este foarte important ca cineva din familie sa sune la firma cu care s-a incheiat contractul pentru a anunta nasterea, indiferent de ora la care a avut loc.

Pana la sosirea in cel mai scurt timp posibil a unui reprezentant al firmei pentru a ridica pachetul cu sange placentar, acesta se pas­treaza in frigider la o temperatura constanta de 4ºC, explica dr. Sergiu Habago.

8. Vei primi rezultatele de la laborator! Dupa examinarea sangelui, vei primi acasa certificatul care atesta viabilitatea sangelui placentar pentru transplant (dupa aproximativ cinci-sase saptamani de la nas­tere) si doua facturi de plata (pentru logistica-transport si procesarea sangelui placentar), iar factura pentru depozitarea sangelui o vei primi peste inca o luna.

Page: 1 2

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole