Copiii mici sunt ca un magnet pentru raceli si gripe. Pana pe la 3 ani, ei trec prin 6-8 episoade serioase de raceala, gripa sau otita. Asta se intampla in principal pentru ca, intalnind virusuri pentru prima oara, organismul are nevoie de oarece timp pentru a raspunde.
Teoria spune ca pana la varsta de 4-6 luni, si mai ales pe timpul sezonului rece, este bine ca bebelusul sa fie vazut de pediatru din doua in doua saptamani.
Pe de alta parte, sa mergi cu bebelusul la pediatru, unde astepti intr-o camera plina cu alti copii (cei mai multi bolnavi), reprezinta un pericol pentru un bebelus, care ar trebui ferit in primele luni de contactele cu prea multi straini si, cu atat mai mult, copii bolnavi. Mai mult de 100 de virusuri sunt responsabile pentru micile neplaceri cu gatul si nasul, care insotesc in mod curent o raceala.
Prin anticorpii pe care ii preiau de la mama, sugarii sunt mai protejati, in mod obisnuit, impotriva racelilor, dar chiar si ei, dupa varsta de 6 luni, atunci cand alimentatia lor nu se mai bazeaza exclusiv pe lapte, sunt expusi pericolului de a se imbolnavi. Copiii (si foarte mici, si mai marisori) se imbolnavesc oricum destul de repede, cel mai adesea pentru ca nu respecta normele de igiena – baga mainile sau jucariile contaminate in gura sau le duc la ochi.
Odata declansata, o simpla raceala isi poate face de cap intre 6 si 14 zile – mult mai mult decat si-ar inchipui parintii, iar antibioticele pe care suntem atat de nerabdatori sa le administram copiilor, asa, dupa ureche, nu rezolva problema, dat fiind ca nu sunt eficiente impotriva virusurilor, ci doar a bacteriilor. Daca, totusi, medicul copilului prescrie un antibiotic, o face doar pentru a preveni o suprainfectare bacteriana, si numai dupa o serioasa analiza pro si contra.
Beneficiile antibioticelor sunt diminuate de faptul ca acestea afecteaza apetitul copiilor, distrug flora intestinala (ceea ce creeaza apoi probleme digestive) si, nu in ultimul rand, determina reactie de rezistenta sau mutatii la nivelul germenilor, ceea ce, in final, le face neputincioase in fata atacatorilor, anulandu-le efectul.
Citeste continuarea in revista BABY, editia noiembrie 2011!