Jocul in apa este o metoda foarte buna pentru a-l face pe copilul tau sa se familiarizeze cu corpul lui. Unora dintre copii le place la nebunie sa-si bage capul in apa, dar pentru altii acest lucru este un pas foarte dificil.
Se poate intampla ca unora dintre ei sa nu le placa apa deloc, dar, cu ajutorul jocurilor si al figurinelor plutitoare, ii putem ajuta sa treaca peste aceste momente neplacute si sa-si infranga frica de apa.
Insa, majoritatea copiilor adora sentimentul de plutire pe care il au cand sunt in apa. Rapid, curajos si plin de curiozitate – iata cum poate fi caracterizat copilul, inca din primii ani de viata. Pentru acesta, lumea reprezinta un spatiu fara limite, plin de provocari si experiente interesante.
Bebelusii pot inota inainte de a merge!
Cele mai bune efecte ale apei asupra copiilor sunt vizibile in cazurile in care bebelusii au luat primele lectii de inot inainte de implinirea unui an. Pe masura ce inotul este deprins, vei vedea cu ochii tai cum creste capacitatea de coordonare, forta, rezistenta si capacitatea de respiratie a bebelusului.
Statisticile arata ca inotul practicat seara, influenteaza benefic somnul bebelusilor. Nici dupa ce depasesc stadiul de sugari nu este prea tarziu pentru copii sa beneficieze de avantajele aduse de practicarea inotului, mai exact, de relaxarea si de linistea induse de acest sport.
Gimnastica acvatica pentru sugari se practica alaturi de mama, atat bebelusul, cat si mama executand miscari simultane. Pentru mamici reprezinta un confort absolut, oferindu-i clipe de liniste si prilejul de a face sport, iar copilul ei beneficiaza de toate avantajele pe care le are aceasta metoda asupra intelectului si organismului sau.
Programele de educatie acvatica pentru copii sunt menite sa-i ajute pe acestia sa se familiarizeze cu apa si sa capete incredere in ei, prin participarea la o serie de activitati sigure si placute, desfasurate in apa. In general, acest gen de activitati distractive contribuie la dezvoltarea deprinderilor de baza ale inotului si ale celor de siguranta in mediul acvatic, prin joc, explorare si incurajare.
Metodele de predare utilizate de profesorii de inot trebuie sa fie adecvate fiecarui stadiu de dezvoltare, ele urmarind sa reflecte competentele fizice, sociale, emotionale si intelectuale ale copiilor mici si prescolari.
Un sport sigur si eficient
Copiii, mai mult decât adultii, au nevoie de sport pentru a se dezvolta armonios. Inotul antreneaza toate categoriile de muschi, iar miscarile sunt foarte mult usurate, deoarece apa preia 70% din greutatea corpului, ceea ce inseamna ca inotul este un sport fara risc de traumatizare a organismului, nu genereaza accidente musculare, articulare sau ale coloanei vertebrale.
Page: 1 2