Intoleranta alimentara

50% din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.


Multe alimente pe care le con­sideram sanatoase au efecte negative asupra organismului nostru. Lipsa unor anumite enzime din corpul nostru, implicate in procesul de digestie, face ca unele alimente sa fie doar partial sau deloc asimilate, ceea ce are o mul­­­­­­­time de urmari neplacute si chiar periculoase – de la urticarie, mancarimi, colite, oboseala pana la dureri de cap, balonare, dificultatea de a pierde in greutate sau, mai serioase, afectiuni ale stomacului, depresii, gripe frecvente, neurodermatite, boli ale cailor respiratorii.

Depistarea intolerantelor alimentare este, deci, cu atat mai importanta cu cat acestea reprezinta principalul vinovat pentru multe boli. Pe de alta parte, acest lucru este ingreunat de faptul ca simptomatologia intolerantei alimentare este nespecifica, atat in cazul copii­lor, cat si in cel al adultilor.

Bebelusii pot fi agitati, au scaune diareice sau nu iau in greutate corespunzator, semne care aler­­­­­­­­­­­­teaza atat parintii, cat si medicul. Diagnosticul de intoleranta alimentara este dificil de stabilit in asemenea cazuri.

Aceleasi semne pot exista si la copiii mai mari, la care se mai pot adauga constipatia, meteorismul abdominal, flatulenta, ne atrage atentia dr. Luiza Pirvu, consultant in nutritie.

Citeste continuarea in revista BABY, editia septembrie.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole