Un vers al unei melodii cantate de Savage Garden suna asa: „Junk food are gustul atat de bun pentru ca ne face rau“.Ni se tot atrage atentia ca mancam nesanatos, dar continuam sa ne hranim la fel si le inducem copiilor obiceiuri alimentare nesanatoase.Am auzit de la o mamica invitata la o sedinta foto pentru revista noastra o intamplare care m-a pus pe ganduri.Fetita ei de trei ani refuza sa manance ce i se pregatea si insista sa pape floricele si chips.In disperare de cauza, parintii au apelat la o masura radicala: au hranit copilul exclusiv cu snacksuri, in speranta ca va fi atat de saturata, incat pe viitor va refuza din start floricele, snacksuri, chipsuri si alte grisine - despre care oricum nu am intrebat cum au ajuns in alimentatia copilului…Intamplarea s-a petrecut chiar in ziua sedintei noastre foto si mamica era ingrijorata ca n-a fost tocmai solutia potrivita.Marturisesc, nu mi-am pus niciodata problema unei asemenea abordari radicale - nu stiu daca ar avea succes si nici ce efecte, imediate sau de lunga durata, ar putea avea asupra copilului. Sunt convinsa ca parintii respectivi nu ar exagera cu „pedeapsa“, ca sa nu puna sanatatea copilului in pericol.Si totusi, intamplarea aceasta, pe care am auzit-o dupa ce decisesem ca tema dosarului nostru va fi nutritia, m-a pus inca o data pe ganduri, mai ales ca, de cate ori deschid fereastra din dreptul biroului meu, se strecoara insidios, impreuna cu noxele cu pretentii de Piata Victoriei, aromele fast-foodului de vizavi, aglomerat in oricare moment al zilei si, unde, marturisesc, naufragiez si eu destul de des.Mergand cu marturisirile mai departe, va spun la fel de cinstit ca m-am luptat cu kilogramele de cand ma stiu si ca, desi am castigat cateva batalii, am capitulat de prea multe ori in fata salatelor cu sos la plic, a cheesburgerilor si a minunatei inghetate cu sos caramel si ca, desi sunt constienta ca nu este tocmai o mancare sanatoasa, continui sa traversez strada.Ba, mai mult, de cateva ori, in disperare de cauza, am „imprietenit“ si copilul cu meniurile de la respectivul fast food, atragandu-i, desigur, atentia ca asta este o exceptie si consolandu-ma cu gandul ca nu am intrat niciodata cu caruciorul in vreun fast food, asa cum am vazut ca se poarta mai nou.V-am facut toata aceasta introducere, ca sa va explic, daca nu realizati si voi deja, ca in ciuda tuturor informatiilor pe care le detinem, continuam sa mancam nesanatos si, de altfel, sa avem tot felul de alte obiceiuri nesanatoase - bautul si fumatul sunt cele mai la indemana exemple, dar nu singurele.DAR, daca noi avem dreptul sau inconstienta sa ne batem joc de corpul si viata noastra, nu ne este permis sa facem acelasi lucru si cu copiii nostri; ne-am straduit sa-i aducem sanatosi pe lume, doar pentru a-i „ajuta“ sa ajunga de timpuriu in cabinetele medicilor...Primii doi-trei ani din viata copiilor nostri, parintii si familia (sau bona) au controlul exclusiv asupra a ceea ce mananca cei mici.Si in loc sa punem bazele unei alimentatii sanatoase pentru intreaga noastra viata, noi le facem cunostinta inca din primul an cu mancarurile goale de calorii si pline de chimicale, care se fac vinovate mai apoi de obezitate, diabet, boli de inima si multe altele.Bebelusii nascuti in 2008 cantaresc cu cel putin 100 de grame mai mult decat cei care veneau pe lume acum 25 de ani, iar cazurile din ce in ce mai numeroase de nou-nascuti supraponderali determina autoritatile sanitare din intreaga lume sa ia in calcul masuri de prevenire a obezitatii in randul adultilor.In Scotia, de exemplu, ministerul de resort va cheltui echivalentul a 30 de milioane de dolari in diferite proiecte de combatere a obezitatii, inclusiv in cadrul unei campanii care monitorizeaza greutatea viitoarelor mame si le ofera gratuit fructe.Mame obeze, copii la fel Mamele care nu se hranesc corespunzator in timpul sarcinii si care consuma produse de tip fast food atunci cand alapteaza vor avea, cel mai probabil, copii care vor deveni obezi.Aceasta este concluzia obtinuta in urma monitorizarii dupa nastere, dar si a unor studii de laborator.Cercetatorii britanici de la The Royal Veterinary College au monitorizat un grup de femele-sobolan care in timpul gestatiei au fost hranite cu biscuiti, chips si dulciuri si au observat ca, dupa nasterea puilor, acestia au optat pentru acelasi tip de mancare, desi li se oferire hrana „sanatoasa“.Comportamentul alimentar al copiilor se formeaza inca de cand ei sunt in pantecele mamei - este concluzia mai multor cercetatori, chiar daca organismul uman este diferit de cel al animalelor studiate in laborator.Odata ce copilul nascut trece de perioada alaptarii si diversificarii, el se adapteaza obiceiurilor alimentare din casa fara a le pune sub semnul intrebarii.Or, el isi vede parintii sarind peste mese, rontaind cate o gustare in timp ce se uita la televizor, alegand de pe rafturile supermarketurilor semipreparatele - pentru ca nimeni nu mai are timpul sau cheful sa gateasca dupa ce a petrecut opt-zece ore la serviciu si alte doua blocat in trafic pe drumul spre casa, - band cisterne de bauturi carbogazoase, poate si in virtutea faptului ca, pe vremea cand erau ei mici, sticle cu forme celebre se vedeau doar prin filmele straine.Daca este al doilea nascut, bebelusul va face mult mai repede cunostinta decat mai marele lui fratior cu dulciurile, biscuitii si cu alte produse lipsite de nutrienti, dar bogate in calorii.Teorie si practicaIn teorie, vrem sa ne protejan copiii si sa fie sanatosi. In practica, ne este greu sa navigam printre rafturile magazinelor in cautarea unor produse (mai) sanatoase, iar ambalajele colorate si „smechere“ si strategiile de marketing care nu dau gres (vezi cadourile din pungile cu produse iubite de copii) transforma intentia noastra a ne hrani sanatos pe noi si copiii intr-o misiune imposibila.Nu exista casa in care sa nu existe macar un produs care intra pe lista celor considerate junk food.Studiile arata ca multe dintre ingredientele continute de aceste produse (coloranti, amelioratori de gust, emulsificatori etc.) - sunt daunatoare pentru corp - celebrele E-uri bune si rele au fost puse pe liste care au facut inconjurul Pamantului via Internet.Dar mai putina importanta s-a acordat efectelor asupra dezvoltarii per ansamblu a copiilor.Studii mai recente demonstreaza ca, in afara senzatiei de oboseala, a obezitatii, a constipatiei, durerilor de stomac sau de cap, a frecventelor raceli si infectii, exista o stransa legatura intre consumul de produse de tip junk food si comportamentul copiilor.Schimbarile de dispozitie, absenta concentrarii, ADHD - toate sunt generate si de o alimentatie defectuoasa.Dar, cu toate studiile si campaniile de prevenire sau combatere, obezitatea se incapataneaza sa ramana o boala a secolului, asa cum si noi ne incapatanam sa ramanem dependenti de junk food… Cateva date statistice Americanii raman „cap de serie“ in privinta consumului de junk food, dar tot ei se pot mandri cu realizarea a numeroase studii si statistici despre fenomen.Astfel, 80% dintre americani consuma o gustare nesanatoasa cel putin o data pe zi. Germanii se situeaza pe locul 2 in topul natiunilor amatoare de junk food, 74% dintre nemti mancand nesanatos zilnic.Britanicii si brazilienii sunt pe locurile trei, respectiv, patru in acest top al dependentilor de junk food, conform unui studiu al Food Institute din SUA. Conform datelor de vanzari oferite de companiile producatoare, cele mai populare produse care intra in categoria fast food sunt chipsurile de cartofi (62,5% dintre consumatori le prefera), apoi chipsurile tip tortilla (56,3%), produse tip pufuleti (50%), covrigeii (42,1%).Conform unui studiu mai vechi, chinezii mananca cel mai sanatos: in 1996, consumasera doar 6.000 de tone de produse junk food, in comparatie cu americanii, care papasera 27 de milioane de tone de snacksuri.Termenul de „junk food“, aparut in anii ’70, se refera la produse cu valoare nutritionala scazuta. Snacks-uri sarate, bomboane, bauturi carbogazoase sunt sarace in proteine, vitamine sau minerale, dar contin multe zaharuri si grasimi si au multe calorii.Din 1994 si pana in 2004, procentul de obezi in grupa de copii cu varste de doi-cinci ani a crescut cu 45%. Sunt de doua ori mai multi obezi de sase-unsprezece ani, iar procentul adolescentilor supraponderali a crescut cu 300% in ultimul deceniu, conform statisticilor.Din totalul procentului de publicitate alimentara, 34% este procentul de „sustinere“ pentru bomboane si snacksuri, 29% pentru cereale cu adaos de zahar, 10% pentru bauturi acidulate. Copiii mai mari de doi ani sunt expusi la 4.400 de reclame pe an.85% dintre copiii diagnosticati cu diabet tip II sunt obezi, iar 60% dintre supraponderalii care nu au implinit sapte ani au deja probleme cu inima.Firmele producatoare de alimente, bauturi alcoolice si dulciuri au cheltuit numai in anul 2006, la nivel mondial, peste 13 miliarde de dolari pentru spoturi publicitare.In incercarea de a lupta cu obezitatea in randul copiilor si adolescentilor, la nivel mondial vor fi interzise reclamele radio si tv care promoveaza alimente nesanatoase in intervalul orar 6-19 si se va interzice promovarea acestor alimente pe site-uri sau in scoli.Un cod pe culori al alimentelor (nesanatoase) a fost elaborat de organizatiile de consumatori din intreaga lume.Anumite „culori“ ne feresc de boli- Rosu: rosii, ridichi, ceapa rosie - reduc riscul de aparitie a cancerului si protejeaza de bolile de inima.- Verde: broccoli, varza de Bruxelles, sparanghel, mazare, spanac, telina, castraveti, salate, ardei gras, dovlecel. Acestea contin luteina - protejeaza ochii.- Portocaliu/galben: morcovi, ardei gras, dovleac, porumb - intaresc sistemul imunitar si ofera protectie fata de cancer.In 1924 se gatea primul cheeseburger in California. Acesta este produsul cel mai cerut in fast food-uri. Incearca asta acasa...- Nu-l forta nici cand e bebelus, nici cand e mai mare sa goleasca biberonul/farfuria. Stabileste-i un program de masa - cand e mai mic, la fiecare trei ore, ar trebui sa manance ceva, iar specialistii recomanda ca acest ritm sa se pastreze pe tot parcursul vietii, acesta fiind intervalul optim dictat de sistemul nostru digestiv.- Nu ceda capriciilor copilului, care refuza sa manance anumite alimente. Bebelusului trebuie sa i se ofere de cel putin zece ori un aliment inainte de a decreta ca-l respinge. Si chiar si atunci, trebuie sa incerci iarasi peste un timp.- Introdu in dieta copilului cat mai multe fructe si legume, de preferat in stare cruda.Copiii de pana la doi ani ar trebui sa consume echivalentul unei cani cu legume pe zi, dupa patru ani - o cana si jumatate, iar dupa noua ani - doua cani si jumatate cu vegetale pe zi.Text: Simona Calancea Dumitrascu,Foto: Shutterstock.com