Copii de nota 10… la bune maniere

La prima vedere, numele „scolii nu-ti spune mare lucru: 35 Main Manners. Un nume cam complicat, in spatele caruia se ascunde multa munca, imaginatie, tehnica, profesionalism, o idee deosebita si in plus… multi copii.

Peste 25 de micuti si un proiect frumos devenit realitate: „Cursuri de comportament si maniere elegante.

Daca ajungi sa mergi la una din lectiile de „bune maniere ale profesoarei Angelica Turculet de la „Palatul National al Copiilor din Bucuresti, ai impresia ca ai gresit, poate, locul, ca ai ajuns in alta parte decat cea planuita.

Drumul de la intrare pana la „scoala, indicat de fluturasi galbeni, o usa tapetata cu desene, o sala transformata in studio de spectacol, camere de filmare, masute de curs in miniatura, culori pastelate, gandite atent, multe spoturi luminoase si o muzica vesela auzindu-se delicat, in surdina. Dincolo de usa nimeresti mai intotdeauna in plin „show.

In loc de o atmosfera linistita, tacuta, de scoala severa, ori de pension, asa cum ti-ar veni sa crezi, dai de la intrare de un aer de veselie abia oprita sa nu izbucneasca. Ceva ca o vibratie placuta, un fel de caldura, care iti alunga orice retinere.

Nu prea stii daca asa trebuie sa arate un „curs de maniere elegante si, de fapt… cam putini sunt oamenii care ar putea sa stie exact una ca asta, fiindca acest curs este o idee exclusiva a celor de aici, de la „35 Main Manners si este un „teren unde originalitatea conceptiei si stilul nou de predare sunt la ele acasa.

Un paravan de catifea, ca o cortina, decoruri „adevarate, construite exact ca la un teatru, unul de interior de casa, cu masa, usa la care sa bati cand intri, canapea, televizor si covoras la intrare si unul alaturi, inchipuind un colt de strada.

Apoi muzica venita de undeva din spate, multe becuri, lumini ca pentru o filmare, si, de fapt, asta constati ca se si intampla: copiii joaca un spectacol filmat, cu roluri, cu replici, unele studiate, altele extrem de spontane, cu desene, culori si explicatii si uneori cu jucarii drept model.

E ca o lectie televizata, pe o tema anume, de fiecare data alta, pe care apoi chiar micii „actori o urmaresc, o critica, o analizeaza, se privesc unul pe altul cum au facut, ce au spus, rad, se distreaza cu „rolurile jucate, dar intotdeauna invata cate ceva nou.

Pare o joaca exuberanta si usurica, dar de fapt e un mod inedit si extrem de accesibil de a preda „lectii de comportament pentru viata.

Nasterea unei idei
Cand o intrebi despre proiectul „manierelor elegante, proiectul cel mai apropiat de sufletul ei, privirea Angelicai, „doamna de maniere, devine extrem de serioasa. „Proiectul este, sa-i zicem, un vis al meu, dar este in acelasi timp si o investitie in calitatea educatiei.

Am gandit un proiect ce se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani, care sa completeze educatia primita in familie, sa le stimuleze evolutia catre o elita sociala si in acelasi timp, sa le imbunatateasca abilitatile de comunicare.

De la relatia cu cei de aceeasi varsta, la invatarea concreta a regulilor de comportament social, a manierelor elegante necesare in societate ori pana la eliminarea timiditatii si cresterea sigurantei de sine a copiilor. Ei vor invata, practic, sa se comporte firesc in orice situatie, oricat de dificila si delicata ar fi aceasta.

Page: 1 2 3

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole