In siguranta la drum

Accidentele de circulatie sunt principala cauza a mortalitatii la copiii sub zece ani! V-am speriat? Foarte bine – va veti gandi de doua ori inainte de a pleca la drum fara un scaun auto pentru copil.

In fiecare zi, in Europa, cel putin doi copii cu varste sub un an isi pierd viata in urma unui accident auto. Iar in Statele Unite, anual, 240.000 de copii sunt implicati in accidente de circulatie grave.

Ceea ce stiu foarte putini este ca, pentru un copil, un accident poate fi mortal chiar daca se petrece intre doua masini care ruleaza cu doar 20 de kilometri pe ora.

Cei mai multi dintre parinti isi cred copilul protejat daca il tin in brate si nu vad rostul investitiei intr-un scaun auto.

Unii uita, pur si simplu, sa ia si scaunelul auto, mai ales daca familia are doua masini, iar altii se considera prevazatori folosind scaunul auto, dar fara a fixa centurile de siguranta – fie distanta e prea scurta, fie copilul e vizibil deranjat sa fie prins in hamuri.

Mai exista si cazuri in care copilul este „fixat intr-un scaun auto, dar care a fost instalat necorespunzator, ceea ce face ca protectia in caz de accident sa fie redusa. In Europa, la bordul autovehiculului, copiii sub 12 ani si care nu au atins inca inaltimea de 1,50 m trebuie fixati obligatoriu cu un dispozitiv de retinere omologat, adaptat inaltimii si greutatii lor. Scaunul auto si centurile sunt obligatorii chiar si pe distante mici.

De altfel, statisticile arata ca cele mai multe dintre accidentele mortale in care sunt implicati copii au loc pe trasee mai mici de trei kilometri, realizate, de obicei, prin preajma casei – inspre/dinspre gradinita si scoala, mall-uri sau parcuri vecine.

Copiii cu varste intre patru si opt ani sunt mai expusi riscului de a fi raniti, pentru ca parintii tind sa fie mai relaxati pe masura ce copiii lor cresc. Doar 20% dintre copiii mai mari calatoresc intr-un dispozitiv inaltator, care asigura prinderea centurii de siguranta intr-o pozitie corecta.

In lipsa acestui inaltator, centura vine chiar la nivelul gatului, lucru extrem de riscant in cazul unei coliziuni, chiar si la viteze mici.

O alta greseala a parintilor este ca permit copiilor sa calatoreasca pe locul din dreapta soferului mult mai devreme decat prevede legea. (In paranteza fie spus, daca l-as fi putut reclama pe tatal pe care l-am vazut tinandu-si bebelusul in brate in timp ce conducea, as fi facut-o fara nici o urma de regret!).

Fotoliile auto sunt concepute astfel incat sa ofere protectie copiilor cu varste intre zero si 12 ani.
Bebelusii sunt cei mai vulnerabili si trebuie pozitionati de mici in dispozitive speciale pentru masina. Pentru ca musculatura si osatura lor nu sunt suficient dezvoltate, ei nu pot sta prea mult in sezut.

Pentru ei se foloseste un landou sau cos auto, in care bebelusul sa poata sta in pozitie orizontala. Cosul auto este indicat pentru distante scurte, pediatrii nerecomandand folosirea lui mai mult de o ora si jumatate pe zi. In cazul (nerecomandat) in care ati instalat cosul auto sau landoul pe scaunul din fata, nu trebuie sa uitati sa dezactivati airbag-ul.

Pana cand copilul „implineste noua kilograme se recomanda sa fie pozitionat in scaun in sensul invers directiei de mers. Exista fotolii care pot fi pozitionate in ambele directii. Cand copilul are peste noua kilograme este suficient de mare sa poata calatori in sensul directei de mers. Dupa varsta de patru ani se recomanda un inaltator auto, dar cei mai multi dintre parinti nu-l considera util.

Cercetarile arata ca in patru din cinci cazuri scaunele auto sunt folosite incorect, parintii facand, in medie, trei greseli – fiecare dintre putand fi „mortala. In 2001, numai in Statele Unite, dintre cei 500 de copii care si-au pierdut viata in accidente de masina, mai mult de 200 stateau in scaune auto, care ar fi trebuit sa le salveze vietile. Anchetele au demonstrat ca acestea fusesera instalate si folosite incorect.

La nivel mondial, mai mult de 70% dintre accidentele in urma carora copiii sunt raniti grav ar putea ramane fara urmari daca parintii nu ar face urmatoarele greseli: ‹ Scaun necorespunzator – vanzatorul va poate spune ca scaunul se potriveste in orice masina, dar lucrurile nu stau asa.


Page: 1 2

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole