Rareori gasesti un copil mic cu piele „ca de bebelus', roz, catifelata si fara bubite. Acneea infantila, semnele din nastere, iritatiile le pot da batai de cap parintilor in primul an de viata.
Unele dintre aceste probleme sunt generate si de exagerarile noastre in privinta ingrijirii pielii bebelusului si/sau de folosirea unor produse necorespunzatoare. In teorie, daca un bebelus este spalat cu apa calda si cu un sapun special conceput pentru el, nu mai are nevoie de altceva.
Cremele hidratante sunt folositoare daca pielea pare uscata, dar nu trebuie sa abuzam de ele. La fel, pudra folosita in trecut in exces face mai mult rau decat bine, in special in cazul unui copil atopic (predispus spre alergii). Parintii o folosesc de frica iritatiilor de scutec, dar, la un moment dat, orice bebelus va trece printr-un astfel de episod.
Iritatia poate fi prevenita prin schimbarea imediata a scutecelor murdare. In cazul in care deja s-a instalat, trebuie sa aveti grija la suprainfectare – pentru care se prescriu creme antifungice si antimancarime, pe baza de cortizon.
La primul semn de iritatie, ar fi indicat sa lasati bebelusul gol, fara scutec, pentru ca pielea sa poata respira, ceea ce faciliteaza vindecarea. Mai toate mamele au auzit despre iritatia de scutec si, ca atare, nu intra atat de tare in panica precum in cazul in care bubitele apar in alte zone ale corpului.
Trebuie sa stii ca iritatiile au, de obicei, doua mari cauze. Umezeala – resturile de lapte, piureuri etc. care ajung cumva pe gatul sau pe pieptul bebelusului in timpul mesei si pe care tu nu le observi. Folosirea unei bavetele previne „accidentele'. Si, mai sigur, dupa masa, clatiti zona gatului si a pieptului si tamponati usor cu un prosop.
O alta cauza frecventa a iritatiilor este contactul cu substante alergene. Este suficient sa puneti prea mult detergent in masina cand ii spalati hainutele sau sa lasati o eticheta mai lunga la un body, pentru ca pielea sa se irite ingrijorator.
Citeste continuarea in revista BABY – septembrie.