O alimentație echilibrată este esențială pentru buna dezvoltare și sănătatea copiilor. Dar uneori, doar alimentația nu poate acoperi necesarul nutrițional pentru cei mici. Uite ce vitamine și minerale sunt esențiale pentru copii.
Vitamina D
Asigura impreuna cu calciul si fosforul dezvoltarea unor oase puternice. Copiii care nu primesc destula vitamina D se pot prezenta cu rahitism, caracterizat prin diformitati si dureri osoase, crestere deficitara in inaltime si un risc crescut pentru fracturi. Cantitatea necesara este de 400 UI (unitati internationale) pe zi.
Alimente bogate în vitamina D: pestele si ficatul de cod, dar si laptele si ouale intregi.
Vitamina C
Mentine sanatatea celulelor si ajuta la absorbita fierului in organism. Deficitul de vitamina C declanseaza scorbutul, care se prezinta clinic cu echimoze, sangerari si caderea parului.
Necesarul de vitamina C este (in mg/zi) :
- sugari 0 – 6 luni– 40,
- sugari 7 -12 luni – 50,
- copii 1 -3 ani – 15,
- copii 4-8 ani – 25,
- baieti 9 -13 ani – 45 si 14 – 18 ani – 75,
- fete 9 -13 ani – 45 si 14-18 ani – 65.
Alimente bogate în vitamina C: protocale, kiwi, mango, fructe de padure, legume cu frunze verzi.
Vitamina E
Protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi care produc cancerul, bolile cardiace si cataracta.
Necesarul zilnic la copii este (in mg/zi):
- sugari 0-6 luni – 4,
- sugari 7-12 luni – 5,
- copii 1-3 ani – 6,
- 4-8 ani – 7,
- baieti 9-13 ani – 11 si 14-18 ani – 15,
- fete 9-13 ani – 11 si 14-18 ani -15.
Vitamina A
Este necesara pentru sanatatea ochilor, dezvoltarea embrionului si a oaselor si joaca un rol imporntant pentru sanatatea sistemului imunitar. Un deficit de vitamina A se manifesta prin vedere nocturna deficitara si un sistem imun slabit, incapabil sa lupte impotriva infectiilor.
Necesarul de vitamina A este (in micrograme/zi):
- la sugari 0 – 6 luni – 400,
- 7 – 12 luni – 500,
- copii 1 – 3 ani – 300,
- 4 – 8 ani – 400,
- baieti 9 – 13 ani – 600 si 14-18 ani – 900,
- fete 9 – 13 ani – 600 si 14 – 18 ani – 700.
Deficitul de vitamina A nu apare in conditii normale deoarece aceasta se gaseste in cantitati suficiente in alimente, mai ales in lapte, oua intregi, ficat, spanac, brocoli, margarina.
Calciul
Este un mineral necesar pentru dezvoltarea unor oase si dinti sanatosi.
Alimente bogate în calciu: legumele verzi (spanac, broccoli), tofu, sardine si somon, lapte din soia, portocalele si cerealele imbogatite cu fier.
Fierul
Este esential pentru copii si adolescenti, iar lipsa lui determina anemia feripriva (vezi cum stii daca este anemic).
Alimente bogate in fier sunt : carnea rosie, carne de pui si curcan, ficat, ton, somon, creveti, tofu, spanac, brocoli, asparagus, nuci si cereale imbogatite cu fier.
Zincul
Este foarte important pentru sistemul imuniatar si capacitatea lui de a lupta impotriva infectiilor. El este de asemenea important in cresterea si dezvoltarea normala a organismului, in vindecarea ranilor si functiile gustativa si olfactiva. Surse alimentare de zinc sunt : carnea (inclusiv carnea de pui), fructele de mare si cerealele cu bob intreg.
Cromul
Are un rol foarte important in metabolism si faciliteaza actiunea periferica a insulinei contribuind la reglarea glicemiei. Surse alimentare de crom : carnea, cerealele neprelucrate, brocoli si usturoi.
foto Shutterstock