Aceasta incredibila retea se bazeaza pe un echilibru delicat intre bacteriile bune si cele potential daunatoare.
„In conditii normale, acest echilibru intre bun si rau este tinut sub control, dar pentru persoanele ce sufera de oboseala, stres, sedentarism sau boli, care calatoresc in zone geografice cu alta clima si maladii specifice sau sunt sub tratament cu antibiotice, acest echilibru delicat poate fi deteriorat.
In aceasta situatie, nivelul bacteriilor bune scade, iar nivelul bacteriilor rele creste.
In cazul unui asemenea dezechilibru, iaurtul probiotic (sau o bautura pe baza de iaurt probiotic), consumat zilnic, poate restabili echilibrul si mentine bacteriile daunatoare sub control', releva studiile clinice initiate de specialistii companiei Christian Hansen.
Aparatorii microscopici naturali ai organismului nostru, care sunt bacteriile constituente ale florei intestinale, actioneaza prin competitie, excluzand bacteriile daunatoare, prin limitarea accesului la nutrientii disponibili la nivel digestiv si la spatiul de colonizare al intestinului.
Beneficiile bacteriilor probiotice au fost descrise la inceputul secolului XX de catre laureatul rus al Premiului Nobel, Elie Metchnikoff.
Beneficiile asupra sanatatii
Daca echilibrul natural al sistemului nostru digestiv este alterat, apar probleme diverse, cum ar fi: diareea, constipatia, disconfortul gastro-intestinal. Pot fi afectate si alte functii sau sisteme fiziologice. Este cunoscut faptul ca unele eczeme ale copiilor au legatura cu dezechilibrul bacterian la nivel intestinal.
Cele mai multe dintre probioticele care se gasesc astazi pe piata promoveaza starea de bine, in general, dar oamenii de stiinta descopera tot mai multe beneficii specifice datorate consumului de alimente ce contin in numar suficient bacterii probiotice din tipurile caracterizate si studiate clinic.
Multi specialisti au evidentiat faptul ca activitatea metabolica a bacteriilor lactice utilizate la fabricarea produselor lactate fermentate are proprietati antitumorale, efecte hipotensive sau anticolesterolemiante. (sursa: Prefata la volumul „Produse Lactate Fermentate', autor Prof. G.M. Costin, Editura Academica, 2005)
Controversele probioticelor
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), organizatie de utilitate publica ce militeaza pentru interesele consumatorilor din tara noastra, afirma ca produsele lactate probiotice nu sunt totdeauna atat de bune precum li se face reclama.
APC considera ca etichetele produselor trebuie sa descrie in detaliu numarul si tipul bacteriilor, daca producatorul face o afirmatie legata de influentarea in bine a starii de sanatate a consumatorului sau daca produsul este etichetat ca fiind „probiotic'.
Dar daca ne uitam pe etichetele majoritatii produselor lactate prezente in Romania care afirma ca au in compozitie probiotice, ele nu dau numarul pentru fiecare tip de bacterie probiotica prezenta si detaliile necesare pentru a identifica aceste tipuri de bacterii. Produsele probiotice sunt sigure pentru majoritatea persoanelor.
Text: Delia Ioana Robescu; material realizat cu sprijinul Companiei Christian Hansen; APC Romania
Foto: Dreamstime.