Ceaiurile, presopunctura şi acupunctura sunt tratamente naturiste care de multe ori pot înlocui cu succes medicamentele, în cazul migrenelor.
Dintre ele, cele mai folosite sunt ceaiurile de levănţică, de mentă şi de muşeţel.
Sunătoare
Ceaiul de sunătoare este un calmant extraordinar şi are o acţiune de combatere a oboselii.
Ciuboţica cucului
Este recomandată pentru tratarea migrenelor. Toarnă o cană cu apă fiartă peste 1 linguriţă de flori sau rădăcină. Fierbe puţin şi lasă la infuzat 5-10 minute.
Urzica
Este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca o plantă cu puteri vindecătoare, utilizată ca remediu pentru numeroase afecţiuni. Conţine săruri minerale, flavonoide, vitaminele A, B2, acid folic.
Menta
Durerile de cap trec prin inhalarea uleiurilor volatile din mentă. Pune trei picături de ulei esenţial de mentă în apa lămpii de aromaterapie sau masează-ţi tâmplele cu o cremă pe bază de mentă. Poţi încerca şi uleiurile de levănţică, de eucalipt şi de santal.
Infuzie de roiniţă – Se bea rece cu înghiţituri mici, 2-3 căni pe zi. Tratamentul durează minimum 3 săptămâni. Acest ceai este cel mai bun în caz de migrene.
Cimbrişorul – Se fierbe cimbrişor în cantitate mai mare de apa şi se ţine capul timp de 10 minute în acest decoct, după care se va turna pe tot corpul.
Infuzie de coada şoricelului – Se beau 2-3 căni pe zi. Acest ceai are efecte deosebite în durerile de cap puternice.
Infuzie de pelin – Se bea timp de 3 săptămâni o ceaşcă rece de pelin zilnic. Acest ceai este benefic pentru durerile de cap deasupra ochilor şi la nivelul frunţii.
Creţişoara – Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori la o cană de apă. Se bea pe parcursul unei zile.
Busuioc
Administrat sub formă de ceai, revitalizează rapid organismul şi ne înviorează, ajutându-ne de asemenea să stopăm procesul gripal, dar si durerile de cap.
Florile de tei – Sunt remediul ideal împotriva durerilor de cap. Poţi bea aproximativ trei căni pe zi. Te vei simţi mai bine şi vei avea parte de un somn odihnitor.
Iarba moale – este o plantă medicinală folosită pentru a preveni şi a trata durerile de cap. Este un ingredient activ ce se găseşte în câteva tipuri de medicamente pe bază de plante, dar se foloseşte şi în stare pură.
Lamâiţa – Se prepară o infuzie din 1 -2 linguriţe de flori la o cană de apă. Se beau două căni pe zi.
Levănţica –Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori la o cană de apă. Se beau una-două căni pe zi.
Salcia – Se prepară un decoct din frunze de salcie şi de viorele. Înainte de a bea decoctul se adaugă şi câteva picături de oţet. Se iau una-două linguri pe zi.
Păducelul – Se prepară un decoct din 20 g de fructe de păducel la un cană de apă. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se beau una-două căni pe zi.
Salcâmul – Se prepară o tinctură din părţile aeriene cu tot cu flori. Se iau 5 -10 picături de două ori pe zi.