Pericolul din acadelele atractive: pot contine si de 3 ori mai mult zahar decat e maximul pe zi, recomandat de OMS!

Un studiu efectuat de Asociatia Pro Consumatori (APC) a scos la iveala pericolele din spatele coloratelor acadele, cele atat de indragite de copii, care se vand chiar si in parcuri.

In cadrul campaniei „Sa invatam sa intelegem eticheta', demarata de APC, asociatia incearca sa educe parintii pentru ca acestia sa cumpere mai informat si mai responsabil produsele pe care copiii lor le consuma.

In cazul bomboanelor irezistibile pentru copii, acadelele colorate, specialistii au avut in vedere ingredientele folosite pentru prepararea acestor dulciuri, dar mai ales continutul de zahar.

Continutul de zahar – mult peste limita maxima recomandata copiilor

In toate acadelele ce au fost analizate de cercetatori, cantitatea de zahar de pe eticheta depaseste doza maxima de 15 grame de zahar/100 grame de produs.

Astfel, in acadelele pe care le-au analizat, expertii de la APC au gasit intre 12-14 lingurite de zahar pentru fiecare 100 grame de produs.

Asadar, pentru 100 grame de acadele se foloseste intre 71 si 85 grame de zahar.

Cantitatea maxima recomandata de catre OMS este de 25 de grame de zahar pe zi.

O acadea ce cantareste 50 de grame depaseste din start aceasta recomandare, iar de cele mai multe ori copiii nu consuma doar o acadea pe zi, ci iau zaharul si din alte surse, fie ele si indirecte.

APC atrage atentia si asupra colorantilor folositi:

„In cele 32 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari: acid citric, acid malic, tartrazina, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid lactic, beta caroten, briliant blue, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, dioxid de titan, rosu sfecla, carbune vegetal, pectina, clorofila, gelatina, lactatul de sodiu, citrat de sodiu, lecitina din soia, rosu allura si sunset yellow.'

Tartazina, curcumina, sunset yellow, carminul, rosul allura, albastru patent V, albastrul briliant, caramelul si betacarotenul, toate sunt ingrediente folosite pentru a da culorile atractive acadelelor.
Multe dintre aceste substante pot provoca si efecte adverse, mai ales in cazul consumului in exces:

Curcumina, sau E100: poate da stari de greata, diaree; poate afecta metabolizarea fierului, ducand la carente de fier

Tartrazina, sau E102: colorant de sinteza ce a fost interzis in SUA, Norvegia si Austria, deoarece s-a descoperit ca ar fi agravat astm-ul, ar fi putut produce iritatii cutanate si distruge ADN-ul.

Sunset yellow, sau E110 – colorant portocaliu ce poate da reactii alergice, precum urticaria sau rinita, modificari cromozomiale, dureri de burta si indigestie, hiperactivitate.
Acest colorant a fost interzis in Norvegia si Finlanda.

Carminul, sau E120 – colorant obtinut din cosenii (insecte din America de Sud). Poate produce hiperactivitate, astm si alergii.

Rosu Allura, sau E129 – poate provoca reactii alergice. Interzis in Japonia, Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria si Norvegia.

Albastru patent V, sau E131 – poate provoca reactii alergice, dermatita, poate produce tulburari respiratorii si are potential cancerigen. Colorantul a fost interzis in Australia, America si Norvegia.

Albastru briliant, sau E133 – poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat

Caramel, sau E150a – poate provoca hiperactivitate si probleme digestive

Betacaroten, E160avarianta de sinteza poate duce la aparitia cancerului pulmonar

Dioxid de titan, sau E171 – poate provoca leziuni cardiace si ale ficatului; poate provoca modificari la nivelul splinei si rinichilor; are potential cancerigen si a fost interzis in Germania.

Sursa: APC Romania

Imagine: Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole