Copilul cu varsta peste un an are nevoie de circa 1.000 de calorii pe zi, pentru a se dezvolta corespunzator. El trebuie sa manance trei mese principale si doua gustari pe zi.
In foarte multe cazuri, adultii sunt tentati sa considere copiii rotofei ca fiind sanatosi, fiind chiar dati exemplu. Intr-un articol publicat recent in Clinical Pediatrics se arata faptul ca „punctul critic in care se instaleaza mugurii obezitatii este in jurul varstei de doi ani (iar in unele cazuri chiar mult mai devreme, pe la trei luni), atunci cand copilul invata cat si ce sa manance.
Medicii atrag atentia ca preventia obezitatii trebuie sa inceapa de timpuriu: in niciun caz nu trebuie asteptat ca aceasta sa se instaleze si, mai ales, sa apara complicatii. Obezitatea infantila a cunoscut o crestere alarmanta in lume (in Romania exista in jur de 16.000 de cazuri, dupa unele statistici). Medicii americani au inceput sa isi puna problema cat de devreme trebuie sa se intervina pentru a preveni instalarea acestei boli.
Studiind un grup de 111 copii cu IMC mai mare cu 85% fata de populatia generala, ei au determinat faptul ca greutatea acestora a inceput sa creasca in primii ani de viata, cu aproximativ 0,85 unitati IMC pe luna. In medie, aceasta crestere a inceput de la varsta de 3 luni. Jumatate dintre copii au devenit supraponderali la varsta de 2 ani si 90% erau supraponderali inainte de 5 ani. Pediatrii ar trebui sa verifice dieta copiilor de la primele vizite si sa duca o lupta acerba cu parintii, daca e cazul.
Marea aventura
Contrar parerii generale, rata de crestere scade dupa implinirea varstei de un an, iar ritmul se mentine lent in anii prescolari si preadolescenta. Paradoxal, insa, nevoile nutritionale ale copilului de peste un an sunt crescute – el descopera lumea, este mult mai activ si, ca atare, are nevoie de combustibil de calitate.
La aceasta varsta, deja nu se mai pune problema hranirii la cerere, ci se impune un program riguros de masa – mic dejun, pranz, cina si doua gustari, de preferat la aceleasi ore din zi. Copilul are deja capacitatea de a dormi toata noaptea si, deci, nu mai are nevoie de masa de peste noapte, ca atunci cand avea cateva luni.
5 mese pe zi, dintre care trei principale si doua gustari, cu alimente din toate grupele, asigura necesarul nutritional al copiilor.
Ce facem la masa
Folosirea biberonului este contraindicata dupa implinirea varstei de un an, din mai multe motive: deformeaza bolta palatina si modul in care copilul ar mesteca in mod natural, favorizeaza aparitia cariilor si, nu in ultimul rand, produce o dependenta la nivel psiho-emotional.
Copilul care a implinit un an ar trebui incurajat sa se autoserveasca. Ofera-i canuta si lingurita si lasa-l sa incerce! Autoservirea are mai multe avantaje – stimuleaza increderea de sine a copilului, mandru de abilitatile lui, si, pe de alta parte, se evita supraalimentatia. In mod natural, un copil stie de cata hrana are nevoie – daca ii pregatesti un meniu echilibrat si nu-l fortezi sa manance alimente pe care nu le simpatizeaza (dar aici am divaga daca am intra in detalii), un copil isi va stabili singur portia ideala.
Text: Dr. Serban Damian, Medic nutritionist sportiv, acreditat CIO; Foto: SHUTTERSTOCK.