Orice relatie are suisuri si coborasuri, nu e un lucru nou pentru nimeni. Nou este insa atunci cand ni se intampla, deoarece un coboras ne ia aproape intotdeauna prin surprindere.
O relatie, la fel ca o fiinta, trece si prin momente grele… Si este de datoria ambilor parteneri sa o ingrijeasca…
Este in firescul evolutiei oricarui „lucru (nu ma refer neaparat la obiecte) ca acel ceva care se formeaza (se naste) si „traieste (functioneaza) sa mai aiba si momente de dificultate, de cumpana. Daca eu ma astept ca acel ceva sa functioneze mereu perfect, sau ca la inceput, nu acel ceva are o problema reala, ci eu, pentru ca mi-am construit asteptari nerealiste.
Orice relatie are momente de vulnerabilitate (de boala, slabiciune), iar daca nu e tratata atunci cand apar aceste momente, relatia se poate imbolnavi si mai tare, poate intra chiar in coma. Adeseori, sta in aceasta „coma multa vreme inainte sa moara. Insa multi dintre noi ii declaram decesul cu mult inainte ca acesta sa se intample, si apoi ajungem sa plangem amarnic ca ne-am pripit.
Ca sa evitam aceasta situatie, ar trebui sa fim foarte atenti la semnele de boala ale actualei relatii, iar daca ea se afla deja in coma, sa incercam sa o resuscitam. Resuscitarea este de obicei privita ca „o a doua sansa, sau ca „a o lua de la inceput. Ceea ce nu e chiar adevarat, pentru ca nu avem deloc ceva nou, ci chiar o relatie resuscitata. Cu tot ce presupune acest lucru – aceiasi oameni, aceleasi amintiri, aceleasi obiceiuri. Daca nu se schimba ceva din toate acestea (si anume obiceiurile), relatia poate ajunge din nou in coma. De data asta fara sanse de resuscitare.
Discutia cu partenerul in ce consta…
… sa o luam de la inceput
Cand relatia are probleme si este propusa optiunea „hai sa ii mai dam o sansa, de cele mai multe ori partenerii accepta cu bucurie, ca si cum si-ar face datoria fata de relatie. Insa ei nu stiu daca pot sau nu sa si sustina acest nou inceput. Si, de multe ori, esueaza. Pentru ca nu sunt dispusi sa schimbe ceva…
Sa presupunem ca am decis ca mai dam o sansa relatiei, ca am ales sa o luam de la capat, ingropand securea, cum se spune. Acum ce facem? Asteptam sa sara relatia intr-un picior de bucurie, facand ea lucrurile in locul nostru? Am discutat cu partenerul in ce consta acest nou inceput? Am pus pe lista ce ne dorim schimbat?
Si cand am pus pe lista, sper ca nu am vorbit despre ce va face partenerul sau cum sa se schimbe partenerul, ci numai despre ce ne dorim noi insine si ce suntem dispusi sa schimbam noi. Precum doi copii care isi pun in comun jucariile din buzunare – eu asta am (stiu), asta pot sa invat, asta pot si vreau sa fac in plus fata de ce am facut, iar asta si asta nu voi mai face. Dupa ce fiecare a mentionat si scris pe foaie schimbarile pe care este dispus sa le faca, din ceea ce stie ca nu a mers bine in relatie, atunci ia la cunostinta si ce a scris partenerul si amandoi vor decide daca aceste schimbari ii satisfac sau sunt suficiente.
Page: 1 2