Nu exista copil pe lume care sa nu fi avut macar o data un cosmar. Sau un vis urat. Sunt mamici care spun ca micutul lor are teroare nocturna. Ce se poate face?
Inca din burtica mamei lor, de pe la trei-patru luni intrauterine, copiii viseaza. Dupa nastere, copilul viseaza din ce in ce mai putin. Unele vise sunt neplacute, cu incarcatura afectiva negativa, copilul poate plange usor in somn, poate fi mai agitat, uneori isi aminteste ce viseaza, alteori nu. Visele au loc in acea perioada a somnului numita REM (Rapid Eye Movement – miscare rapida a globilor oculari), care se repeta de trei-patru ori pe noapte.
Cosmarul este un vis ce are loc tot in timpul somnului REM, dar care provoaca sentimente de teama intensa, de nedepasit, teroare, neplacere sau anxietate extrema care, de obicei, il trezeste pe micutul care viseaza. Este un vis veridic (copilul are senzatia ca s-a intamplat aievea) si inspaimantator care, de obicei, are ca rezultat trezirea cu rememorarea partiala sau totala a ceea ce a visat.
Teroarea nocturna
Pavorul nocturn (teroarea nocturna) este un episod de teama extrema in timpul somnului, fara a exista rememorarea visului in sine. Copilul se trezeste tipand sau/si plangand, fara sa stie ce a visat, si starea de groaza este posibil sa persiste si dupa ce aparent este treaz, fara a putea spune ce l-a speriat asa de tare. Spre deosebire de cosmaruri, terorile nocturne se petrec in timpul somnului non-REM (somn fara vise). Copiii se trezesc din somn transpirati, cu pulsul rapid, inspaimantati. Nu sunt constienti de ceea ce este in jurul lor si nu raspund la incercarile de a fi linistiti. Criza poate dura de la 10-15 minute pana la 30 minute, dar sunt si copii care adorm imediat dupa ce criza s-a terminat.
De cele mai multe ori nu-si amintesc ce i-a speriat in somn si rareori este retinuta doar o imagine fragmentara a „visului. Se pare ca atat cosmarurile, cat si terorile nocturne apar mai des la copii (ei viseaza mai mult decat adultii si sunt mai degraba influentati de ceea ce ii tulbura peste zi, sunt mai vulnerabili in fata anxietatii, pe perioada de veghe au o serie de frici sau temeri).
Copil sau adult, aceste experiente terifiante nocturne tind sa apara in perioade in care individul este nesigur, are tulburari emotionale, depresie sau sentimente de vinovatie (in cazul copiilor, induse de cei din jurul lor). Mai pot fi cauzate de evenimente traumatice sau conflicte psihologice nerezolvate. Mai ales la adult, dar si la copii, apar ca element al sindromului de stres post-traumatic (traumatisme fizice – accidente, sau psihice – viol, asistarea la o situatie traumatizanta emotional, vizionarea unui film cu violenta).
Care este solutia?
Exista o serie de evenimente cu incarcatura emotionala crescuta care pot perturba somnul copiilor si pot trece neobservate de catre parintii acestora – de exemplu, pierderea unui obiect drag, a jucariei preferate, o cearta cu copiii la joaca, o nedreptate pe care a facut-o cuiva sau i s-a facut sau, mai ales, auzirea unor certuri intre parinti.
Cosmarurile si terorile nocturne sunt considerate evenimente normale, obisnuite in dezvoltarea copiilor, dar nu si obligatorii. De cele mai multe ori, ele dispar in adolescenta, insa frecventa crescuta a aparitiei acestor fenomene necesita evaluare de specialitate.
Psihoterapia poate fi solutia rezolvarii acestor probleme, dar este extrem de importanta istoria personala a copilului si familiei sale, cu conditia lipsei oricarei probleme organice, care, in acest caz, trebuie rezolvata cu prioritate. Sunt si copii care sufera de probleme psihologice grave, care sunt sursa acestor cosmaruri.
Mai ales in cazul adultilor, dar si in cazul copiilor, o sursa a problemelor nocturne pot fi anumite medicamente administrate. Si intreruperea brusca a administrarii unor medicamente poate produce acest tip de vise.
Page: 1 2