Cei mici sunt înnebuniţi după jeleuri, însă te fereşti să le cumperi dulciuri din comerţ? Îţi propunem o reţetă simplă, rapidă, cu ingrediente naturale, fără zahăr adăugat, cu puţine calorii : jeleuri sănătoase de casă. Îi poţi împlica şi pe cei mici în prepararea simpaticilor ursuleţi cu diferite arome – va fi o activitate amuzantă, care se poate transforma într-o lecţie de artă, matematică sau forme. Cu siguranţă îţi vor veni şi alte idei. Iată cum să faci jeleuri sănătoase de casă.
Ingrediente:
- suc de lămâie (proaspăt stors)
- suc de lime (proaspăt stors)
- gelatină naturală (agar-agar)
- extract de ştevie (îndulcitor natural)
- 1 portocală mare sau 2 portocale mai mici
- ½ grapefruit
- 2 căni coacăze
- 2 căni căpşuni
- 1 banană
Mod de preparare
Stoarce cât de mult suc se poate din portocală.
Măsoară ¼ cană cu suc de lămâie şi ¼ cană cu suc de lime (lămâie verde).
Amestecă sucul de portocală, cu cel de lămâie şi lime.
Dacă nu vrei să arunci pulpa de la portocală, adaug-o peste sucul de citrice.
Mărunţeşte căpşunile, apoi amestecă-le cu sucul de citrice şi pune totul într-o crăticioară, la bain-marie. Lasă amestecul să fiarbă câteva minute, până devine cremos (nu uita să amesteci din când în când).
După ce amestecul s-a răcit puţin, adaugă gelatina naturală (agar-agar). Ca să nu greşeşti, reţine că pentru 500-600 ml lichid se folosesc 4 g de pudră de agar-agar. În funcţie de cât lichid ai, calculezi câtă pudră de agar-agar trebuie să adaugi. Amestecă totul până nu mai există cocoloaşe.
Lasă compoziţia la frigider aproximativ o oră. După ce s-a răcit şi întărit, scoate compoziţia din frigider şi taie jeleurile ursuleţi cu o formă specială ursuleţ. Sau poţi alege orice formă doreşti.
Pentru jeleurile cu aromă de afine şi grapefruit (15 porţii a câte 20 de jeleuri):
Fierbe amestecul la fel ca în cazul jeleurile cu aromă de căpşuni şi portocale.
După ce coacăzele au fiert, pune-le în blender şi amestecă bine, apoi lasă la răcit 5-7 minute.
După ce amestecul s-a răcit puţin, adaugă gelatină naturală (ţine cont că pentru 500-600 ml lichid se folosesc 4 g de pudră de agar-agar) şi extractul de ştevie,
Toarnă amestecul într-o tavă în care ai pus foaie de copt sau folie de aluminiu şi las-o la frigider aproximativ o oră. După ce s-a răcit şi întărit, scoate compoziţia din frigider şi taie jeleurile în forma dorită.
Pentru jeleurile cu aromă de banane (8 porţii a câte 10 jeleuri):
Ia crăticioara de pe foc şi amestecă bine cu blenderul. Lasă compoziţia să se răcească 5-7 minute.
După ce amestecul s-a răcit puţin, adaugă gelatină naturală (pentru 500-600 ml lichid se folosesc 4 g de pudră de agar-agar) şi extractul de ştevie, în funcţie de cât de dulci vrei să fie jeleurile (o linguriţă de extract de ştevie pudră sau lichidă este echivalentul unei ceşti de zahăr).
Toarnă amestecul într-o tavă în care ai pus foaie de copt sau folie de aluminiu şi las-o la frigider aproximativ o oră. După ce s-a răcit şi întărit, scoate compoziţia din frigider şi taie jeleurile în forma dorită.
Păstrează jeleurile la frigider.
Sursa: undressedskeleton.tumblr.com