Micul dejun în familie poate deveni o provocare când rămâi în pană de idei. Pentru că tuturor ni se întâmplă să nu mai știm ce să gătim, iată o selecție de idei de mic dejun din care să te inspiri.
Cuprins
Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Alimentele pe care le consumăm dimineața și valoarea lor nutritivă ne dau energia necesară pentru a începe o nouă zi cu multe provocări. Cu cât micul dejun este unul mai sănătos și mai bogat în nutrienți cu atât pofta de lucruri mai puțin sănătoase va fi mai mică pe tot parcursul zilei. Așadar, atunci când căutăm idei de mic dejun este important să ne gândim la importanța acestei prime mese a zilei.
Un mic dejun sănătos este esențial pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor, dar și pentru adulți. În plus, studiile dovedesc că micul dejun luat în familie îi ajută pe copii și din punct de vedere emoțional.
Cuprins
Idei de mic dejun
Se întâmplă de multe ori să nu mai știm ce să pregătim pentru prima masă a zilei, așa că iată câteva idei de mic dejun care se prepară repede, sunt sănătoase și gustoase:
Granola – Iaurt cu fulgi de ovăz, nuci și fructe
Într-o ceașcă de ovăz se găsesc 3,6 gr de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, dar 0 g de colesterol, fiind considerată una dintre cele mai complexe cereale. Dintre vitamine, în fulgii ovăz care folosesc pentru a face terci, se găsește o cantitate importantă de vitamina E, dar și vitaminele din complexul B. Magneziul, fierul, cuprul, calciul, manganul și zincul sunt mineralele care se află în fulgii de ovăz.
Ingrediente:
- iaurt,
- fulgi de ovăz,
- fructe de pădure (proaspete sau chiar și congelate pe timp de iarnă),
- câteva bucățele de nuci, semințe
- 1 linguriță de miere (opțional)
Ou fiert, pâine integrală cu unt și miere
Oul este o bogată sursă de proteine și este recomandat să se consume minimum două pe săptămână. Oul fiert moale este preferat de mulți copii și adulți. Dacă lângă el mai adaugăm și pâine prăjită cu unt și miere, obținem una dintre cele mai delicioase și rapide idei de mic dejun în familie.
Terci de ovăz cu banană sau piersică, miere și nucă
Terci de ovăz se prepară foarte simplu, în doar câteva minute. Pentru un plus de savoare, dar și de vitamine și minerale, la acesta se pot adăuga fructe proaspete, dar și diverse tipuri de nuci ori semințe.
Un pumn de fulgi amestecați cu puțin lapte, cât să se hidrateze, peste care se adaugă câteva bucățele de nucă, o linguriță de miere și câteva bucățele de piersică, banană sau orice alte fructe. Și este gata cel mai bun terci de ovăz. Poate nu arată cel mai bine, dar în combinația asta este delicios. Doar dați-i o șansă!
Sendvișuri cu unt /brânză și legume
Sendvișurile sunt cu siguranță printre cele mai rapide idei de mic dejun. Combinațiile pot fi nenumărate, dar este bine să alegem întotdeauna variante cât mai sănătoase. În plus, cu un pic de imaginație, în doar câteva secunde putem obține niște sendvișuri foarte amuzante.
Pe o felie de pâine prăjită punem puțin unt (sau o feliuță subțire de brânză), peste care se adaugă câteva feliuțe de legume și câteva măsline.
Orez cu lapte
Orezul cu late este preferatul copiilor, fie că vorbim de mic dejun, prânz sau cină. Poate fi mâncat oricând, cu scorțișoară sau cu fructe, cu dulceață sau cu miere. Cu orezul cu lapte niciodată nu dăm greș. Pentru un plus de sănătate, puteți oricând opta pentru orez integral.
Pâine prăjită cu guacamole
Una dintre cele mai savuroase idei de mic dejun este guacamole. Pastă de avocado cu zeamă de lămâie, ulei de măsline și puțină sare. Prăjește o felie de pâine și adaugă pasta de avocado. Pentru a fi și mai gustos, dar și mai arătos, adaugă câteva feliuțe de roșii și puțină brânză.
Smoothie cu lapte, banană și afine
Smootthie-urile sunt printre cele mai apreciate idei de mic dejun sănătos, iar combinațiile sunt nenumărate. Poți face smoothie-uri doar cu fructe sau poți adaugă frunze de spanac, morocov, apio, semințe și orice bunătăți pline de vitamine ai la îndemână. Cu siguranță, în combinație cu fructe și puțină miere, smoothie-urile vor vor fi foarte apreciate.
Omletă cu smântână și legume
Omleta cu smântână este cea mai cremoasă omletă și una dintre cele mai rapide idei de mic dejun. Amestecă un ou cu o lingură mare de smântână și un strop de sare. Atât. Iar lângă se pune o bogăție de legume, după gustul fiecăruia.
Omletă cu spanac și brânză
Ca și în cazul smoothie-urilor, și în cazul omletelor există nenumărate variante și combinații, în funcție de gusturi și ce avem la îndemână. Pentru un plus de vitamine, adaugă puțin baby spanac și câteva lingurițe de brânză rasă și vei obține o delicioasă omletă cu spanac și brânză. Lângă ea poți adaugă câteva feliuțe de roșii.
Cereale cu lapte și mix de nuci
Atunci când rămâi în pană de idei de mic dejun, cerealele cu lapte sunt mereu la îndemână. Pentru a le transforma însă într-un mic dejun și mai sățios, adaugă peste cerealele preferate câteva nuci, migdale, caju sau orice altceva preferați.
Beneficiile unui mic dejun sănătos și hrănitor
Pe lângă energia pe care o aduce organismului, micul dejun mai are și o mulțime de alte beneficii valoroase pentru sănătate.
- Micul dejun consumat în mod regulat ajută la stimularea metabolismului, iar în organism sunt reținuți mai mulți nutrienți.
- Micul dejun ajută și la asimilarea în canități mai mari a vitaminelor, fibrelor și mineralelor.
- Un mic dejun copios îți va oferi senzația de șațietate și va preveni apariția imediată a senzației de foame pe parcursul zilei.
- Îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria Consumul regulat al micului dejun te va ajuta să crești aportul zilnic de nutrienți de care creierul și organismul au nevoie pentru a se concentra.
- Un mic dejun sănătos menține greutatea corporală optimă. Datorită stimulării organismului, caloriile sunt arse mult mai repede din corp și nu mai sunt stocate.
Te-ar putea interesa și:
Clătite – 12 cele mai gustoase și hrănitoare rețete de clătite
Brioșe – 10 rețete de brioșe pufoase ce merită încercate