Fugi de oboseala iernii

Lipsa luminii, afecțiuni cauzate de frig, răceli… Anotimpul care se anunță  nu prea ne este pe plac, dar pentru a-i face în ciudă, există o singură modalitate: pregatirea. Mic ghid personalizat.

 

Aceasta oboseala recurenta din timpul iernii, care ne desparte de corp si ne-ar face sa il agatam in vestiar pana la urmatoarele zile frumoase, o asteptam ca pe o fatalitate. Este adevarat: anotimpul care se anunta nu ne face bine nici fizic, nici moral, insa, cu siguranta, ne putem pregati intarindu-ne printr-o alimentatie corecta si suplimente nutritionale care blocheaza drumul spre carente. Odihna inteligenta, pentru a nu capitaliza deficite nervoase, pastrarea mobilitatii si lejeritatii corporale, piele ingrijita. Parca iarna nu mai suna chiar atat de rau. Iar ea aduce… Craciunul!

 

Piramida alimentară

E timpul sa facem o „revizie nutritionala. Paradoxal, acum avem poate cele mai multe sanse de a ne stabiliza, odata pentru totdeauna, alimentatia. Daca ne imaginam dieta ca pe o piramida, plecand de la nivelul cel mai de sus, situatia ar arata in felul urmator: o cantitate suficienta de apa (circa 1,5 litri), doua parti de proteine (carne, peste, oua), trei parti de lactate (lapte, iaurt, branza), patru parti de cereale, paine sau leguminoase; cinci sau sase parti de fructe si legume proaspete. Acum, ne putem desena propria arhitectura culinara identificand concret lipsurile si micile fisuri.

 

Acizii grași obligatorii

Uita de magneziu si de vitamina C! Mereu considerate panacee, sunt utile, insa nu acum. Este randul acizilor grasi polinesaturati sa fie vedete. Ei asigura celulelor noastre fluiditatea membranara indispensabila bunei functionari, calitatii schimburilor si au un rol primordial in dispozitivele de preventie. Un regim sanatos presupune acizii alfalinolenici (Omega 3) si linoleici (Omega 6), ce constituie adevaratul secret al regimului cretan.

Desigur, cam greu sa gasim capre care pasc pe toata durata zilei plante grase pline de acid linolenic si dau lapte si branza sanatoase, dar putem lua suplimente. Cu conditia sa respectam raportul de 1 la 3, pana la 5, intre acidul alfalinolenic si acidul linoleic.

 

Probioticele

Pasul doi: intarirea efectului barierei mucoasei intestinale, mereu susceptibila de a permite trecerea toxinelor in restul organismului. Atunci cand stim ca imunitatea intestinala reprezinta 50% din imunitatea generala, insistam asupra fermentilor lactici pentru a tine la distanta infectiile fara sfarsit sau recidivante. Abia dupa ce am luat acesti acizi probiotici, putem reveni la magneziu si/sau un complex de vitamine si oligoelemente.

 

Somnul

Instaleaza-te confortabil, opreste timpul in loc si lasa gandurile sa zboare usor, pe tema somnului: cand ai dormit bine si cand ai dormit prost? In ce conditii fizice si psihice? Ce se intampla in acel moment? Ce sentimente te incercau in fiecare caz?

Prin rememorarea propriei povesti de viata in aceasta stare de libera ascensiune si destindere, nu facem altceva decat sa aducem la suprafata adevaruri refulate. Retraind senzatiile pozitive din timpul somnului „bun, le putem lega de alte activitati, care ne procura astfel de senzatii.(citește și De ce ai nevoie de 7 ore de somn)

 

Lumină difuză și minisieste

In cazul luminii sosirea iernii pune o adevarata problema, dar nu chiar cea pe care o credem. Depresiile cauzate de lipsa soarelui trebuie considerate o patologie speciala, care nu vizeaza decat o mica parte a populatiei. In schimb, este generala desincronizarea – minora, dar perturbanta –, care ne face sa alergam dupa un timing in decalaj complet fata de cel al naturii. Cu totii suntem oameni Cro-Magnon, care pastram in inconstientul nostru colectiv urme ale ritmului de munca si viata „acordate la anotimpuri. Or, aici este disonanta. Fiziologic, de indata ce lumina scade in intensitate, secretam melatonina, care ne ajuta sa adormim. Dar noi, la ora 7 sau 8 seara, nu vrem sa mergem la culcare, motiv pentru care simtul de alternanta fiziologica zi-noapte este puternic tulburat. Un truc folositor: decat sa luminezi casa ca si cand ar fi zi, este mai bine sa aprinzi mai multe lumini de intensitati mai mici – becuri de 40 W sau lumanari.

 

O tabletă de ciocolată…

Un fel de tehnica a numararii oilor, revizuita si adaugita, este focalizarea gandurilor asupra unui punct precis, pentru a reusi mai bine sa abandonezi repetarea lor. Fixeaza-ti atentia asupra a cinci zgomote, cinci senzatii, cinci impresii vizuale (sunetul ploii pe pervazul ferestrei, greutatea umarului, imprimeurile de pe perdea, etc.) Reincepe, trecand la patru, apoi la trei… Inainte de a ajunge la 1, vei dormi, uitand toate grijile. Pentru sosete sau lapte cald, mentine-ti obiceiurile. Se pare ca si ciocolata, actionand asupra secretiei de serotonina, faciliteaza, stiintific, adormirea!

 

Citește continuarea articolului aici

text: Cătălina Cristescu

foto: Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole