Atunci când ești însărcinată ai nevoie de mai mult fier, pentru ca surplusul de oxigen de care are nevoie bebelușul care crește în burtica ta să poată fi transportat prin sânge. Rexervele de fier se epuizează rapid în timpul sarcinii, dacă nu ești atentă la alimentația ta, anemia afectând dezvoltarea bebelușului.
Riscul de anemie crește cu atât mai mult cu cât perioada grețurilor de dimineață (însoțite de vărsături este mai mare) sau dacă ai o sarcină multiplă.
Cantitatea de fier de care ai nevoie în special în trimestrele doi și trei ajunge la aproximativ 25-27 mg pe zi, destul de dificil de asigurat doar din alimentație.
În timpul vizitelor medicale prenatale ți se vor face analize periodice, pentru a se determina cantitatea de fier din organism. Aceasta se poate afla prin analiza nivelului de hemoglobină și a numărului de celule roșii. Hemoglobina este ceva mai scăzută în mod obișnuit în timpul sarcinii, dar medicul va prescrie suplimente de fier dacă valorile sunt prea mici.
Este bine să incluzi în alimentația ta carnea roșie, sfeclă, fructele uscate (caise în special, care te ajută și la prevenirea constipației), cerealele integrale, vegetalele cu frunze verzi (varza kale este mai bogată în fier decât tradiționalul spanac). Nucile, alunele caju, ouăle (atenție la pericolul infectării cu Salmonella!) sunt și ele bogate în fier, la fel ca și sardinele sau somonul, mazărea și lintea.
Medicul care te are în supraveghere va dispune administrarea unui supliment cu fier dacă va considera necesar.
Un plus de vitamina C
Pentru ca fierul să fie mai bine absorbit de către organism, ai nevoie de un surplus de vitamina C. Consumă fructe și legume în stare proaspătă, dacă nu te supără stomacul, ia dimineața o lingură de cătină cu miere (care te ajută și să întărești imunitatea) sau de afine roșii (bune și pentru a preveni infecțiile urinare, des întâlnite în sarcină).
foto Shutterstock