Durerile de spate ale micului scolar

Scolarii sunt nevoiti sa stea mult timp asezati pe scaun si adeseori adopta o pozitie incorecta, care dauneaza coloanei lor vertebrale.

Multi dintre ei se plang de dureri de spate. Cum il poti feri pe cel mic de aceste neplaceri?

Specialistii in medicina scolara si in special ortopezii sunt de parere ca cele mai frecvente cauze ale aparitiei durerilor de spate la copii sunt:

  • lipsa de miscare,
  • accidentarile usoare din timpul activitatilor sportive,
  • modul defectuos in care isi cara ghiozdanul,
  • pozitia incorecta la birou sau in fata televizorului.

Pentru copiii de varsta scolara, pozitia in banca, cea din mers si durerile de spate generate de acestea devin de multe ori adevarate probleme.

Nici nu-i de mirare! Ei petrec mult timp stand pe scaun: la orele de clasa stau in banca 4 – 6 ore, iar acasa petrec alte cateva ore la birou, pentru a-si face temele.

In plus, trebuie sa care zilnic ghiozdanul care, stim bine, nu este deloc usor. Primul pas pentru a-l feri de problemele coloanei vertebrale: este important nu doar sa il inveti pe copil sa adopte o postura corecta atunci cand sta pe scaun, dar si sa alegi mobilierul cat mai propice din punct de vedere ergonomic pentru el.

Pozitia si „atitudinea scoliotica
Din punct de vedere medical, „atitudinea scoliotica este o inclinare laterala a toracelui in plan frontal fara sa presupuna deformarea asimetrica a trunchiului sau a zonelor paravertebrale.

Multi parinti sunt convinsi ca aceasta „aplecare, datorata pozitiei defectuoase a copilului (la scoala, in banca, la birou sau pe scaun), mareste riscul aparitiei scoliozei, mai ales daca cel mic adopta o postura gresita pentru timp indelungat.

In realitate, insa, postura incorecta conduce doar la aceasta curbura anormala a toracelui, denumita medical „atitudine scoliotica si care nu este sinonima cu adevarata scolioza. Scolioza are cel mai adesea o origine ereditara.

Aceasta afectiune se traduce prin rotatia si inclinarea uneia sau a mai multor vertebre, antrenand concavitate (curbare spre interior) sau convexitate („bombare) paravertebrala, cu asimetria toracelui sau abdomenului si adesea cu devierea coloanei vertebrale.

Atitudinea scoliotica, insa, se remediaza fara dificultate, daca sunt aplicate masurile de combatere a posturii gresite.

Prevenirea prin miscare
Pentru a preveni aparitia durerilor de spate, dar si a altor probleme ale coloanei vertebrale, este bine ca micutul sa faca multa miscare sau sa practice un sport de placere, in timpul liber.

Medicii spun ca lipsa activitatii fizice este una dintre cauzele care pot genera, inca din primii ani de scoala, dureri de spate, dar si deficiente fizice: deformari de coloana (scolioza, cifoza), picior plat, sechele de rahitism toracic.

Din pacate, adeseori aceste deficiente sunt prea tarziu depistate si nu intotdeauna pot fi corectate in totalitate. Activitatea fizica accelereaza metabolismul, stimuleaza oxigenarea intregului organism si antreneaza muschii si oasele, de aceea se considera ca miscarea, efectuata de 2 – 3 ori pe saptamana, ajuta la crestere si dezvoltare.

In plus, ea favorizeaza constructia osoasa armonioasa, permite o buna dezvoltare a inimii, plamanilor si muschilor si previne obezitatea.

Conditia este sa nu se exagereze, deci volumul si intensitatea activitatii sa fie adaptate posibilitatilor copilului: mersul pe bicicleta sau cu rolele, inot, plimbare, joaca in aer liber…

Ghiozdanul, indispensabil
Ghiozdanul in sine este tot atat de important ca si modul in care acesta este purtat.

Criterii de alegea a ghiozdanului:

  • Ai grija la dimensiuni! Acestea trebuie sa fie proportionale cu talia copilului. Curelele de prindere trebuie sa poata fi ajustate.
  • Nu geanta de umar! Este necesar sa cumperi un ghiozdan pe care micul tau scolar sa-l poarte pe spate, astfel ca greutatea pe care o cara sa fie repartizata intr-un mod echilibrat.
  • Curelele trebuie sa fie ceva mai late decat la o geanta obisnuita si dublate cu un material moale.


Page: 1 2

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole