5 pași pentru a schimba obiceiurile alimentare ale familiei tale

De obicei după Sărbători (fie ele Crăciun sau Paște) și după ce am pus câteva kilograme în plus sau începem să ne simțim obosiți, din cauza exceselor culinare, realizăm că ar fi cazul să schimbăm obiceiurile alimentare. Greșeala pe care o facem este că trecem în cealaltă extremă și, după o perioadă de excese, ne privăm de nutrienți de care organismul are nevoie. Uite cum să faci o schimbare pe termen lung pentru tine și familia ta și cum să schimbi în bine obiceiurile alimentare.

Specialiștii spun că 5 săptămâni sunt suficiente pentru a schimba obiceiurile alimentare ale familei tale și a începe un stil de viață mai sănătos. Problema este de unde începi?

Mai multe legume și fructe

În prima săptămână de schimbare, propune-ți să serviți măcar o porție de legume și fructe pe zi – și voi, și copiii. Cel mai ușor este să introduci fructele sau legumele la micul dejun – copiilor le este suficient de foame, pentru a nu face nazuri. Un milkshake cu banane sau un smoothie din mai multe fructe le va plăcea și celor mai mofturoși dintre juniori!

 

Bea mai multe lichide

Dar nu sucuri acidulate sau îndulcite! Sucurile naturale din fructe, pregătite chiar de voi în casă, eventual, diluate puțin cu apă ar trebui să înlcuiască băuturile carbogazoase dulci, în care, în doar un pahar, stau ascunse 44 de lingurițe de zahăr! (vezi aici cât zahăr ascuns consumă un copil într-o zi!)

Informează-te!

Al treilea pas când schimbi obiceiurile alimentare este să alegi alimente mai sănătoase – cu un conținut scăzut de colesterol și grăsimi. Mâncați și voi, dar și cei mici cât mai multe legume și fructe, cereale (de preferință intergrale, neîndulcite) și fibre (solubile și insolubile). Ferește-te de alimentele procesate termic și chimic (creme, paste, brânzeturi topite, iaurturi cu fructe, alimente prăjite congelate) – conțin multe calorii goale, adiviti, conservanți și nu sunt foarte hrănitoare, de fapt. Ai la dispoziție o mulțime de informații despre alimentele sănătoase – pune-le în aplicare, adaptându-le la stilul de viață al familiei tale.

Redu consumul de sare

Toate legumele conțin suficient sodiu, dacă le prepari la aburi sau le coci, ele își păstrează mineralele și vitaminele și nu mai este nevoie să adaugi sare.

 

Micșorează porțiile

Ultimul pas este să micșorezi porțiile. În ultimii 20 de ani, porțiile noastre de mâncare s-au mărit considerabil. Evită să mergi în concedii cu servicii all-inclusive, unde tinzi să mănânci foarte mult atunci când ești ‘expus’ la o mulțime de meniuri și gusturi noi și nu merge la cumpărături atunci când îți este foame: tinzi să cumperi alimente nesănătoase – s-a demonstrat.

foto Shutterstock

 

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole