Deși ne propunem cu toții să măncâm mai sănătos, în teorie, în practică eșuăm în fața rafturilor cu produse cam nesănătoase. Iar ambalajele colorate și strategiile de marketing din ce în ce mai agresive transformă intenția noastră a ne hrăni sănătos într-o misiune aproape imposibilă. Cum să-l înveți pe cel mic să mănânce sănătos în aceste condiții?Senzație de oboseală, obezitate, constipație, dureri de stomac sau de spate, răceli frecvente, infecții, schimbări bruște de dispoziție, absența concentrării, chiar ADHD - acestea sunt toate consecințele unei alimentații nesănătoase. Ce prostii mâncămChipsurile de cartofi (62,5% dintre consumatori le prefera), apoi chipsurile tip tortilla (56,3%), produse tip pufuleti (50%) și covrigeii (42,1%) sunt cele mai vândute produse de tip junk food în magazinele din întreaga lume.Americanii raman „cap de serie“ in privinta consumului de junk food - 80% dintre americani consuma o gustare nesanatoasa cel putin o data pe zi. Germanii se situeaza pe locul 2 in topul natiunilor amatoare de junk food, 74% dintre nemti mancand nesanatos zilnic.Britanicii si brazilienii sunt pe locurile trei, respectiv, patru in acest top al dependentilor de junk food, conform unui studiu al Food Institute din SUA.Vezi pe pagina următoare cine mănâncă cel mai sănătosConform unui studiu mai vechi, chinezii mananca cel mai sanatos: in 1996, consumasera doar 6.000 de tone de produse junk food, in comparatie cu americanii, care papasera 27 de milioane de tone de snacksuri.Termenul de „junk food“, aparut in anii ’70, se refera la produse cu valoare nutritionala scazuta. Snacks-uri sarate, bomboane, bauturi carbogazoase sunt sarace in proteine, vitamine sau minerale, dar contin multe zaharuri si grasimi si au multe calorii.Din 1994 si pana in 2004, procentul de obezi in grupa de copii cu varste de doi-cinci ani a crescut cu 45%. Sunt de doua ori mai multi obezi de sase-unsprezece ani, iar procentul adolescentilor supraponderali a crescut cu 300% in ultimul deceniu, conform statisticilor.Din totalul procentului de publicitate alimentara, 34% este procentul de „sustinere“ pentru bomboane si snacksuri, 29% pentru cereale cu adaos de zahar, 10% pentru bauturi acidulate. Copiii mai mari de doi ani sunt expusi la 4.400 de reclame pe an.85% dintre copiii diagnosticati cu diabet tip II sunt obezi, iar 60% dintre supraponderalii care nu au implinit sapte ani au deja probleme cu inima. Cum îl înveți să mănânce sănătos- Nu ceda capriciilor copilului, care refuza sa manance anumite alimente. Bebelusului trebuie sa i se ofere de cel putin zece ori un aliment inainte de a decreta ca-l respinge. Si chiar si atunci, trebuie sa incerci iarasi peste un timp.- Introdu in dieta copilului cat mai multe fructe si legume, de preferat in stare cruda.Copiii de pana la doi ani ar trebui sa consume echivalentul unei cani cu legume pe zi, dupa patru ani - o cana si jumatate, iar dupa noua ani - doua cani si jumatate cu vegetale pe zi.- Nu-l forta nici cand e bebelus, nici cand e mai mare sa goleasca biberonul/farfuria. Stabileste-i un program de masa - cand e mai mic, la fiecare trei ore, ar trebui sa manance ceva, iar specialistii recomanda ca acest ritm sa se pastreze pe tot parcursul vietii, acesta fiind intervalul optim dictat de sistemul nostru digestiv.- Nu oferi dulciurile sau ceva bun ca recompensă! foto Shutterstock