Omega 3 si secretele sale

Cu siguranta, una dintre „celebritatile ne­­incoronate ale alimentatiei, Omega-3, ne face, din pacate, sa cadem in aceeasi eroare ca si in cazul vedetelor de la Hollywood: credem ca stim totul despre el numai pentru ca auzim de la altii diverse comentarii si pareri despre adevaratele sale actiuni.

Dar Omega-3 are multe secrete pe care publicul larg mai degraba le banuieste decat le cunoaste. Cei mai multi oameni stiu doar ca Omega-3 face parte dintre „grasi­mile bune si ca se poate gasi in peste si ulei de peste. Dar se gaseste el in toate felurile de peste? Este suficient pentru sanatate sa consumi peste? Iar atunci, de cate ori pe saptamana? Este el la fel efici­ent pentru copii ca si pentru adulti? Ce sunt „grasimile bune? Stiai ca exista si Omega-6? Iata o mul­time de intrebari ale caror raspunsuri sunt la fel importante pentru sanatatea familiei noastre.

Omega-3 face parte dintre acizii grasi nesaturati care reprezinta „grasimile sanatoase necesare unei bune functionari a organismului: acestia sunt esentiali, in primul rand, pentru dezvol­ta­rea creierului, a oaselor si a musculaturii.

Surse de Omega-3
Pesti precum somonul si tonul, nucile, semintele de in, avocado, uleiul de masline… iata cele mai importante surse de acizi grasi Omega-3. Pentru a beneficia de proprietatile acestora, dar pentru a tine departe riscurile pe care le implica alimentatia pe baza de grasimi saturate, include aceste alimente in meniurile fami­liei tale, in detrimentul margarinei, grasimi­lor, prajelilor si carnii grase.

Fo­loseste uleiurile amintite anterior la gatit, pune pe masa peste de cel putin doua ori pe saptamana si ofera-le zilnic copiilor gustari compuse din fructe uscate, nuci, migdale sau alune. Nu apela la capsule de ulei de peste decat in caz de rahitism – unele studii arata ca abuzul de acestea, la fel ca si cel de ulei de rapita (laudat de multi), poate fi nociv.

Previn depresiile de toate felurile
Daca esti insarcinata, tine minte ca acizii grasi esentiali ajuta la prevenirea depresiei postnatale. In timpul sarcinii, copilul ia de la mama acizii grasi esentiali necesari dezvoltarii, lasand-o pe aceasta cu lipsuri puternice. Acesta este si motivul pentru care cele mai multe mamici cad prada depresiei postpartum. Eficienta Omega-3 asupra psihicului e dovedita si de alte studii: de pilda, in SUA, cresterea dozei de Omega-3 in alimentatia copiilor diagnosticati cu ADHD a dus la calmarea acestora.

Acizii Omega-3 mentin arterele curate, inlesnind astfel oxigenarea creierului, si ajuta neurotransmitatorii, prevenind, astfel, depresiile.

Exista riscul de supradozaj?
Da, se pare ca supradozele de Omega-3 scad imunitatea si cresc riscul de cancer! Ai fi crezut una ca asta? Si totusi e vorba de cercetari facute la nivel mondial, publicate atat in SUA, de catre FDA, cat si in Japonia. Alimentatia e suficienta pentru a-ti asigura acest element. Iata de ce capsulele cu ulei de peste sunt recomandate doar in cazuri in care medicul constata un deficit de Omega-3 sau afectiuni bazate pe lipsa acestuia. Nu le folosi, fara a neglija consumul de Omega-6.

Stiai ca degeaba te straduiesti sa incluzi Omega-3 in alimentatie daca nu esti atenta si la Omega-6?

Indispensabilii acizi Omega-6!
Omega-6 reprezinta o familie de acizi grasi chiar mai importanta pentru orga­nism, in lipsa careia toate beneficiile Omega-3 ar disparea. Ba chiar ar face posibil sa ne faca rau consumul de Omega-3! Proportia in care le consumam ar trebui sa fie de minim 1:1 si, ideal, de 2,5:1, in favoarea Omega-6. Dar, atentie: avem nevoie de ambele! In ce se gaseste Omega-6? In seminte de in, salvie si kiwi, in cereale, ulei de soia, de rapita si in cel de floarea-soarelui, nuci, carne de pasare.

Foto: shutterstock.com, dreamstime.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole